Povestea unuia dintre cei mai cunoscuti crescatori de porci din rasa Mangalita si Bazna

8139

“La Ghirta”-Povestea unuia dintre cei mai cunoscuti crescatori de porci din rasa Mangalita si Bazna -Dorin Vircan din Dabuleni!

Oltean get-beget,Dorin Vircan este unul dintre cei mai cunoscuti fermieri din tara! Crescator de porci din rasa Mangalita si Bazna,Dorin Vircan din Dabuleni,singurul din Dolj, ne-a aratat ferma de porci cu blana sau porcii-oaie cum ii numeste fermierul! In urma cu 8 ani de zile, Vircan s-a gandit ca isi doreste si trebuie sa manance sanatos,avand probleme de sanatate! Si cum ii placea carnea de porc, fermierul s-a gandit sa creasca porci Mangalita, rasa romaneasca cu carne fara colesterol comparata fiind cu cea de somon!

A pornit cu cateva scroafe iar acum a ajuns la cateva sute! “Acum avem deja o afacere, ne-a declarat fermierul! Avem o matca de scroafe cu pedigree de mai multe tipuri “blonda, rosie si burta de randunica”! Avem si o carmangerie cu produse realizate traditional! Vindem purceii mult mai usor acum pentru ca suntem ajutati sa-i vindem prin programul de sprijin pentru crescatorii de astfel de rase, chiar daca o facem cu un pret mai mic! Porcii care raman ii ingrasam, il sacrificam si ii pregatim in carmangerie! Am avut cerere chiar si de la cei din Austria! Din pacate n-am fost lasat sa mai export deoarece mi s-a spus ca nu am “ biosecuritate”! Porcul Mangalita trebuie crescut in libertate, in locuri semideschise, pe pamant! Nu poate fi crescut in spatii inchise!

Eu produc furaje, lucerna, porumb pe cateva zeci de ha de pamant, porcii mei mananca mult orz si pentru saturare le dam multa lucerna!

Este o afacere de familie! Sotia mea pregateste preparatele de Mangalita , cu condimente naturale, sunt afumate natural, cu rumegus! Produsele sunt foarte sanatoase, le vindem in toata tara! Vom deschide si in Dabuleni un magazin dar foarte multi vin din tara si le cumpara chiar din carmangeria “ La Ghirta”! Cei care cumpara produse din carne de porc Mangalita spun ca au un gust deosebit, sunt sanatoase si grasimea se duce fara detergent”!

Dorin Vircan este un fermier sigur pe el, serios si foarte muncitor! Ne-a prezentat produsele si ne-a chemat sa-i vedem purcelusii cu blana, crescuti pe pamant! Acum are 70 de purcei care se vand incepand cu 100 de euro chiar in aceasta perioada iar produsele preparate sunt foarte bune si sanatoase!