Pepenii de Dăbuleni, în curând în piețe

5907

Pepenii de Dăbuleni mai au puțin până când vor apărea în piețe! Celebrul dulce de pe nisipuri mai are două săptămâni și va fi cules din câmp. Am dat o fugă în patria lor și i-am găsit pe producători  în teren, analizând producția.

Dulce și zemos, cu un parfum aparte! Așa își laudă toți cei din Dăbuleni renumiți pepeni. După ce acum mai bine de o lună au fost scoși din tunele, ca soarele să îi coacă bine, pepenii sunt în stadiul normal de creștere, asta deși a fost o primăvară cu ploi. Anul trecut, în timpul acesta erau deja în piețe, dar specialiștii spun că s-a datorat anotimpului atipic, când în aprilie se înregistrau și 30 de grade. Ploile din acest sezon au întârziat coacerea față de anul trecut, dar sunt în graficul normal. 

Așa se face că la jumătatea lunii iunie, primii pepeni de Dăbuleni vor lua drumul piețelor din țară, dar și din străinătate. Sunt promisiuni mari ca suedezi să importe dulcele de Dăbuleni! Suprafețele cultivate cu pepeni în localitate depășesc 1000 de hectare, iar fermierii sunt mândri că în curând piețele vor fi pline cu renumiți bostani. 

Specialiștii spun că pepenele verde conține mulți antioxidanți benefici pentru organism, cel mai cunoscut fiind licopenul, același tip ca cel găsit în roșii și care este puternic protector împotriva cancerului. Totodată, este o sursă bună de vitamina C și A, și ei antioxidanți cunoscuți cu efecte benefice. Nu e de mirare că pepenii de Dăbuleni sunt foarte căutați, nu doar de români, ci și de străini. Încă de anul trecut, o firmă din Suedia era interesată de pepenii. La prima mână, când se coc, pepenii de Dăbuleni se vând în piețele din București cu 3,5 lei kilogramul. Renumitul “dulce “ de pe nisipuri ajunge însă în toată țara !

Sursa foto: pagina Facebook Pepene de Dăbuleni