Afinele românești merg la export

4419

Afinele de pe nisipurile din Dolj ajung în Europa! Grație investiției grupului Planasa, 60 de hectare sunt cultivate cu afine în localitățile Ostroveni din Dolj și Ianca din Olt. Nisipurile din sudul țării sunt favorabile pentru cultura de afine, una pretențioasă, dar cu mari beneficii.

Am mers și noi să vedem cum arată o plantație de afine și câtă muncă este în spatele unei afaceri cu cifre de peste 100 de milioane de euro și un grup de filiale in cinci continente si zece țări. Ionel Simion, directorul general Planasa Eastern SRL ne-a transmis că a început activitatea in România din 2017: “Acum doi ani am plantat 30 de hectare în localitatea Ianca din județul Olt, iar cea de la Ostroveni, tot 30 de hectare, este înființată în 2018. Dacă cea din Olt este deja pe rod, aici în Dolj mai avem de așteptat încă un an. Compania noastră dezvoltă pe piața mondială trei segmente de afaceri, inovare, pepiniere și produse alimentare. Forța de muncă o alegem din localitățile unde avem culturile și ne bucurăm să fim un sprijin pentru comunitățile de aici, odată implementat in totalitate proiectul nostru in zona de sud a României vom avea nevoie de cca 700 muncitori sezonieri si un important număr de locuri fixe” a spus directorul companiei.

Cultura de afine este una pretențioasă și totodată o noutate pentru sudul României. “Afinul are un sistem radicular foarte fin și preferă solurile nisipoase, acide și bogate în materie organică. Mai întâi am verificat climatologia zonei in ultimii 10 ani precum si studii pedologice prin recoltarea problelor de sol si analiza acestora într-un laborator de specialitate din Spania, am efectuat lucrările de pregătire a terenului pentru ca totul să fie perfect pentru această cultură am fost obligați sa aducem un aport important de turbă acidă importata din Letonia. Afinele sunt fructe cu multiple beneficii, iar țările nordice, în special Germania, sunt mari consumatoare. Avem deja un contract cu partenerii germani să ne preia mare parte din producție”, ne-a mai spus Ionel Simion.

Cele 30 de hectare plantate în 2017 sunt pe rod și se anunță o producție de trei tone la hectar. Asta înseamnă că de pe cele 30 de hectare din Ianca se vor recolta aproximativ 90 de tone de afine, fructe ce vor fi vândute en-gros sau la export. Supermarketurile nu au fost interesate momentan să preia din producție, dar asta nu îi sperie pe investitori, care au planuri de extindere. Investiția de la Ianca a fost în jur de 1,5 milioane de euro, iar o treime din bani sunt fonduri europene. Echipa Ziarului Agricol este mândră de oamenii care oferă forță de muncă și sfințesc locul unde ajung!