Piețele craiovene, bogăție de legume și verdețuri

2735

Se apropie Floriile și începe și goana după cumpărături. În piața centrală din Craiova era astăzi la orele prânzului un adevărat furnicar. Legumele și verdețurile, dar și ouăle și brânzeturile din piețele craiovene sunt pe ales, cu prețuri diverse. Comercianții s-au pregătit din timp și au adus pe tarabe cele mai frumoase roșii sau cei mai mari cartofi românești. Prețurile sunt însă pe măsura, un kilogram de cartofi de la Călărași ajungând și la 10 lei. 

În piață am întâlnit și producători autohtoni, fermieri doljeni ce au reușit să păstreze marfa românească. Ceapa verde, usturoiul verde sau salata de sezon au fost cele mai căutate, prețul pentru o legătura plecând de la 1 leu. Din bazinul legumicol de la Isalnița a predominat salata verde și ridichiie, iar preturile pleacă de la 2-3 lei pentru o legătură. Usturoiul crescut în grădină, cu îngrășămintele naturale și mărarul verde s-au vândut ca pâinea caldă, iar cumpărătorii au apreciat munca fermierilor. 

Printre produsele românești și-au făcut locul și cele de import, cu prețuri mai mici, dar mai puțin calitative, după cum spun comercianții. Cartofii din Egipt sau Grecia sunt la mai puțin de jumătate de preț față de cei din Dabuleni sau Călărași, spre exemplu. Roșiile de import depășesc 10-15 lei kilogramul, la fel și ardeiul gras. 

Raionul de brânzeturi și ouă a fost și el aglomerat. Este imposibil să nu remarci în hala din piața centrală pe cei doi producători de brânzeturi din Sibiu. Telemeaua, urda sau brânza de oaie, laptele proaspăt sau smântâna au fost cele mai cerute. Un kilogram de telemea proaspăta de oaie costă 26 de lei, iar brânza de vacă ajunge și ea la 20 de lei kilogramele. 

Gospodinele care caută ouă pentru prăjituri, pot cumpăra un ou cu un leu. Sunt proaspete și de țară, după cum le laudă comercianții. Sa aveți sărbători liniștite și sănătoase!