Plantație de 13 hectare de bujori în Dolj, la Moțăței. Aceștia merg la export și ajung în țări precum: Olanda, Franța și Austria

3440

Sunt doar 300 de cultivatori de bujori la nivel mondial și unul dintre ei se află în localitatea Moțăței, județul Dolj. Plantația de bujori din Dolj se întinde pe 13 hectare. Sute de mii de fire de bujori pleacă la export și ajung în Franța, Austria și chiar Olanda. Odată ajunși pe bursă, bujorii de Moțăței se pot întoarce în România.

Zeci de oameni participă în această perioadă la cules.
Olandezul Pieter Rottier, directorul companiei, ne-a declarat: „Sunt 35 de soiuri de bujori de diferite culori și mirosuri. Florile au mare succes pe piața din străinătate. Amenajarea unui hectar cu bujori poate ajunge, însă, și la 100.000 de euro pentru că noi am adus bulbii din Olanda. Prețul pleacă de la 1 euro pe bulb, până la 10 euro. Avem noroc cu un pământ fertil aici. Pentru zona noastră e important să aibă apă. În afacere camerele frigorifice sunt indispensabile.”

Raluca Popa, managerul financiar al companiei, ne-a declarat că în aceastâ fermă, vedetele sunt plantațiile de bujori: „Compania este foarte mare, muncim peste 3000 de ha de teren. Este drept ca Pieter a pariat pe cultura de bujori și a câștigat. Bujorul este declarat floarea națională a României, așa că pentru noi este o mare mândrie să fim cultivatori de bujori.”