Podari, un exemplu de urmat pentru comunități din România și din lume

1797

La aproape 4 ani de la începerea construcției fabricii Clariant în Podari, comunitatea locală este acum un exemplu de urmat, de către alte comunități din România și din lume, atunci când este vorba despre aspirații împlinite.

Finanțarea din partea Uniunii Europene pentru acest proiect se va încheia curând, însă roadele sale sunt unele bogate pentru comunitate, mult timp de acum înainte. Nu s-a construit doar o fabrică, s-a construit un întreg viitor bun în Podari.

Numeroase beneficii pentru oameni

Fermierii și familiile lor se bucură, pe lângă terenul fertil, de un venit în plus, prin posibilitatea de a comercializa, pentru prima oară, paiele rezultate în urma recoltării, ca parte din lanțul de aprovizionare al companiei. Acestea devin materie primă în procesul de producție al etanolului celulozic, biocombustibilul avansat, care nu poluează și care va fi utilizat de vehicule, în întreaga lume, contribuind la un mediu mai sănătos pentru noi și pentru generațiile ce vor urma. În plus, tinerii au oportunitatea unui loc de muncă în condiții de nivel european, construindu-și o carieră ce le asigură calitatea vieții într-un mediu inovator, în care se pot simți bine, având astfel toate motivele să rămână acasă. Totodată, copiii fermierilor văd că agricultura poate fi viitorul, crescând astfel șansele să își dorească să ducă mai departe afacerea începută de părinții lor, lucrând terenul fertil al zonei noastre.

Locuitorii din Podari angajați la fabrică se pot mândri cu un loc de muncă aproape de casă, plăcut și ofertant din perspectiva dezvoltării lor profesionale și personale, prin cursurile de specialitate și de limba engleză, importante pentru carieră. Studenți din toată România, dar și din alte țări, veniți în practică la fabrica Clariant, învață aici despre cele mai noi tehnologii și echipamente gândite pentru un viitor sustenabil, nepoluant, construit pentru oameni, inspirându-i în a face carieră într-un domeniu unde există și grijă pentru planetă.

Contribuție la dezvoltarea comunității

Bugetul local încasează o contribuție anuală importantă la fondurile dedicate nevoilor comunității, precum și dezvoltării infrastructurii sau a rețelei de utilități. Inițiativele Clariant de promovare a reciclării responsabile, precum și donațiile către ONG-uri care se ocupă de categorii vulnerabile permit, în același timp dezvoltarea acțiunilor umanitare și încurajează voluntariatul printre membrii comunității din zonă.

O economie sustenabilă, ecologică, pentru Europa

Țările din Uniunea Europeană nu vor mai depinde de importuri, pentru a avea combustibilul necesar pentru energie, datorită etanolului celulozic produs în Podari, prin contribuția fermierilor și a angajaților fabricii Clariant. Mai mult, natura, întregul mediu înconjurător beneficiază de un aer mai curat, pentru sănătatea locuitorilor țărilor din Uniunea Europeană, pentru că folosirea etalonului celulozic reduce emisiile de dioxid de carbon cu până la 95%, comparativ cu combustibilii fosili.

Iată cum este posibil ca Podari, o localitate mică din sud-estul României, să devină sursa atâtor lucruri bune, atât pentru comunitatea locală, cât și pentru întreaga Europă, datorită finanțării primite de la Uniunea Europeană.