POR SV Oltenia 2021-2027, avizat de Guvern și trimis la Comisia Europeană

708

Moment crucial pentru viitorul regiunii! Programul Operațional Regional (POR) Sud-Vest Oltenia 2021-2027, elaborat de catre Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia, în calitate de Autoritate de Management, a primit, astăzi, avizul Guvernului României și a fost transmis oficial către Comisia Europeană, spre verificare și aprobare.

Începe, astfel, o nouă etapă importantă în activitatea instituției. După 23 de ani de existență, în care a trecut, de la programele de pre-aderare, la cele două programe cu fonduri structurale, POR 2007-2013 și POR 2014-2020, pe care le-a gestionat în calitate de Organism Intermediar, acum, ADR Sud-Vest Oltenia a devenit Autoritate de Management pentru viitorul Program Operațional Regional.

„În calitate de președinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, doresc să felicit echipa ADR Oltenia pentru eforturile depuse în vederea elaborării viitorului Program Operațional Regional Sud Vest Oltenia. Este un pas deosebit de important pentru viitor, pentru interesul regional, pentru proiectele strategice. Responsabilitatea noastră, a liderilor celor cinci județe ale Olteniei, dar și a primarilor de municipii reședință de județ, de orașe sau comune, este să depunem toate eforturile pentru ca acțiunile noastre să conducă la dezvoltarea regiunii.

Programul Operațional Regional a generat, în cele două exerciții bugetare, proiecte importante pentru comunitățile noastre, cu investiții considerabile în infrastructura rutieră, socială, de sănătate sau de patrimoniu cultural. Nu în ultimul rând, s-au făcut progrese mari, prin accesarea fondurilor europene prevăzute în cadrul său, pentru mobilitatea urbană sau infrastructura de învățământ”, a declarat domnul Marius Oprescu, președintele CDR SV Oltenia.

„Este un punct-cheie în evoluția regiunii. După o perioadă de muncă susținută, iată, astăzi, am ajuns la momentul mult așteptat, acela al primirii avizului Guvernului și transmiterii POR SV Oltenia 2021-2027 la Comisie. A fost o muncă de echipă, au fost destule provocări, dar și mai multe satisfacții. Am lucrat intens, ne-am întâlnit periodic cu autoritățile publice locale din regiune, pentru consultări privind portofoliile de proiecte și pentru informarea acestora în legătură cu oportunitățile de finanțare din următoarea perioadă, astfel încât elaborarea viitorului POR să fie făcută în concordanță cu nevoile regiunii, cu specificul ei. Ne onorează această nouă calitate de Autoritate de Management și depunem toate eforturile pentru a îndeplini atribuțiile ce ne revin”, a declarat domnul Ștefan-Cătălin Catană, directorul general interimar al ADR Sud-Vest Oltenia.

Odată cu aprobarea viitorului Program Operațional Regional, ADR Sud-Vest Oltenia va fi și mai aproape de beneficiari și de nevoile lor. Astfel, experții din cadrul instituției vor elabora ghidurile de finanțare, vor evalua și contracta proiectele, vor gestiona implementarea acestora și vor efectua plățile către beneficiari. Toate acestea înseamnă timp câștigat și mai puțină birocrație.

POR Sud-Vest Oltenia 2021-2027, principalul instrument de finanțare din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR) și bugetul de stat, va oferi fonduri în valoare totală de peste 1 miliard de euro în Regiunea Sud-Vest Oltenia.