Rapița, în pericol din cauza secetei

2354

Seceta din această vară a afectat cultura de rapiță din Olt. Conducerea Direcției Agricole Olt a precizat că nu vor fi suprafețe importante în județ din cauza vremii nefavorabile.


Fermierii olteni și-au propus să cultive în acest an aproximativ 40.000 de hectare cu rapiţă, însă rezultatele din teren îi contrazic. Pământul e tare și nu este prielnic pentru cultivarea rapiţei, așa că planurile lor nu pot fi duse la bun sfârșit. Este al doilea an consecutiv când cultura de rapiță este în pericol, ca urmare a vremii secetoase.

Concluziile din teren au fost structurate de directorul Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Olt, Dragoş Drăghicescu care a menționat : „Pentru că este secetă în judeţ, cultura de rapiţă este în pericol, pentru al doilea an consecutiv. Nu cred că vom avea suprafeţe importante în judeţ. Mare parte din fermierii olteni au renunţat să mai semene rapiţă, din cauza lipsei precipitaţiilor. Nu pot să semene, nu pot pregăti terenul. O ploaie care vine la jumătatea lunii octombrie nu asigură trecerea culturii de rapiţă peste iarnă, care nu se ştie dacă va fi grea sau uşoară”, a spus acesta.


Astfel, fermierii olteni nu mai riscă. După ce au fost nevoiți, în toamna trecută, să întoarcă zeci de mii de hectare cu rapiță, pentru că nu a răsărit, aceștia au regândit strategia de cultură și au redus drastic suprafețele pe care le înființează în această perioadă. În plus, nici prețurile oferite pe sămânța de rapiță nu sunt în măsură să acopere pierderile cauzate de seceta pedologică.

Totodată, suprafeţe mari cu rapiţă au fost întoarse în primăvară din cauza secetei, iar din cele 29.000 de hectare cultivate în toamna anului trecut au mai rămas doar 4.500 de hectare.