Siropul de trandafiri din Moșneni-Almăj, o afacere de de succes a Danei Mirela Stoian

2982

Echipa Ziarulagricol.ro a ajuns la cules de trandafiri de dulceață în localitatea Moșneni-Almăj. Am găsit-o pe Dana Mirela Stoian la cules de trandafiri. Această deține o plantație de trandafiri de dulceața, o livada de gutui, peri și nuci. Familia Mirelei este una de gospodari desăvârșiți. Părinții au solarii cu legume, livadă și o stupină. Oameni harnici și ospitalieri dornici să ne împărtășească din experiența în agricultura și dragostea fața de pâmânt pe care au moștenit-o de la bunici și străbunici. Dana Mirela Stoian, deși este economist de profesie, ne-a uimit cu ambiția și dorința de a valorifica fiecare bucata de pământ. Mai mult decat atât, Mirela se implica si in actiuni umanitare. Coordonează asociația „Colinele Almăjului”, asociatie prin care iși dorește să-și ajute comunitatea.

Siropul de trandafiri și dulceata sunt delicioase. Mirela ne-a decalarat că nu poate produce pentru toți cei care solicită. „Plantația mea nu este una foarte mare. Avem comenzi din toata țara. Din păcate nu producem o cantitate foarte mare de sirop. În ceea ce priveste dragostea mea fața de pământ o am de la bunicii și părinții mei. De mica mergeam cu bunica mea s-o ajut. Era o femeie foarte harnica si apreciata in comunitate. Acum mă ajută mama care are în grijă 100 de stupi. Plantația de trandafiri este o minune. Mi-am dorit-o foarte mult. Am studiat, m-am documentat. Putem face dulceață de trandafiri, sirop de trandafiri, oțet de trandafiri. Dimineața când merg în plantație, mirosul și aroma nu pot fi descrise în cuvinte. Este ceva de vis. Deși am si un job în oraș, când ajung în Moșneni intru în plantație, în solarii, muncesc cu multă placere, îmi trece toata oboseala”, ne declară Mirela Stoian cu multă pasiune.

Ne prezinta produsele din trandafiri și ne roagă să le gustăm. „O să vă placa mult, sunt produse sănatoase, făcute după metodele bunicii. Uitați avem și fagure cu miere. Vi-l aduce mama să-l degustați”.