Acasă Dezvoltare rurala Sucul de cătina made in Gorj ajunge în Emirate și Japonia

Sucul de cătina made in Gorj ajunge în Emirate și Japonia

5913

Am mers astăzi într-o uriașă plantație de cătină din județul Gorj, unde cât vezi cu ochii, arbuștii abia mai pot ține fructele. Pe o suprafață de peste 25 hectare, cătina va fi recoltată de la jumătatea lunii august și se va transforma în suc de cătina cu miere, pulbere de cătină sau fructe proaspete de consum. 

Procesul de recoltat este unul spectaculos, iar cel de obținere și sterilizare a sucului seamănă cu o pregătire pentru astronauți. “Pe 15 august începem culesul, avem deja în construcție halele de prerăcire, dar și tunelul de congelare rapidă. Pe 5 august vor fi toate gata”, ne-a spus Ilie Potecaru, cel care are cultura de cătină. Fructele se culeg după o tehnică aparte, prima dată sa taie crenguțele, se pun în lăzi speciale, se bagă la prerăcire până ajung la zero grade, iar apoi brusc la minus 55 de grade. Prin congelare, se păstrează toate proprietățile fructelor, iar boabele cad instant și rămân la păstrare până se transformă în suc. 

Producția estimată anul acesta este una record, de 25 de tone la hectar. În teren, se vede cu ochiul liber cât de multe fructe sunt. “S-au lăsat crengile de fructe, sunt foarte multe anul acesta, nu ne așteptam, dar o să avem o producție record, de peste 25 de tone la hectar. O să recoltăm anul acesta cătina de pe 25 de hectare din cele 44 de hectare pe care le avem”, a mai spus proprietarul plantației. Iar pentru asta este nevoie de forță de muncă. Timp de 45 de zile, 30 de oameni vor lucra zilnic la cules, iar fructele vor ajunge mai apoi în halele de răcire. 

Cătina se transformă în suc sau pulbere, dar și ulei pur de cătină, produse ce ajung fie în țară, pentru că Ilie Potecaru are contracte cu două mari lanțuri de magazine, dar și în străinătate. Sucul de cătină se exportă în Emirate, există un interes foarte mare  acolo, dar sunt și promisiuni pentru Japonia. În Germania pleacă 200-300 de tone de boabe de cătină cu 2,2 euro pe kilogram. 

Procesul de sterilizare al sucului este unul asemănător cu cel al pregătirii hranei astronauților. “Facem tratament hpp, adică la o presiune de 6000 de Bari, sucul este introdus cu tot cu sticlă într-un tub cu presiune, este un tratament ce nu se găsește la noi, ci mergem în Bulgaria pentru a efectua această sterilizare. Sucul își păstrează toate proprietățile și sunt omorâte toate bacteriile, este un tratament ce durează doar 5 minute, dar care prelungește viața sucului de la 7 zile, la 90 de zile, asta în condițiile în care nu folosim conservați și nici nu este pasteurizat. Sucurile se pregătesc ca și cum s-ar trimite în cosmos, americanii au de 40 de ani aceasta tehnologie!, a menționat Ilie Potecaru. 

Fie că este consumat sucul cu miere, găsit sub numele de Melissimo, pulberea de cătina delicioasă pentru iaurturi sau uleiul pur de cătină, fructele au puteri miraculoase și sunt renumite în toată lumea pentru beneficiile lor! Suntem mândrii de oamenii care sfințesc locul, așa cum este și Ilie Potecaru!