Amenzi de peste 100.000 de lei pentru comercianții de fructe și legume

1590

Controalele efectuate de specialiștii Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) în ultima decadă a lunii Iulie s-au lăsat cu amenzi drastice. Inspectorii instituției au aplicat sancțiuni în valoare de 103.000 de lei şi 334 de avertismente de remediere la operatorii economici care comercializau legume şi fructe în pieţele agroalimentare din Bucureşti şi din ţară, dar și în depozite engros şi hipermarketuri.

Verificările inspectorilor MADR au vizat indicarea corectă a localităţii de producţie, a datei recoltării pentru toate produsele autohtone, a ţării de origine şi a categoriei de calitate pentru produsele provenite din import sau comerţ intracomunitar.

După cum se anunță pe site-ul Ministerului Agriculturii, sancţiunile s-au aplicat pentru neindicarea corectă a originii şi categoriei de calitate pentru loturile de legume şi fructe provenite din comerţ intracomunitar sau import, pentru neafişarea zonei de producţie şi a datei recoltării în cazul produselor provenite din producţia autohtonă, precum şi pentru lipsa documentelor de provenienţă sau lipsa unor elemente obligatorii de pe aceste documente.

În ultima decadă a lunii iulie, producătorii autohtoni au asigurat pentru consumatorii din pieţele agroalimentare, pieţe volante şi târguri ocazionale suficiente cantităţi şi o gamă diversificată de legume şi fructe de sezon din producţia autohtonă. În plus, toate cantităţile de pepeni, comercializate direct de producătorii agricoli autohtoni trebuie să aibă elementele de identificare, eticheta format A4 plastifiată, ce cuprinde informaţii privind: denumirea producătorului, localitatea de origine, data recoltării şi preţul cu amănuntul, conform Ordinului ministrului Agriculturii nr. 225/2017. Totodată, rezultatele analizelor de laborator confirmă faptul că legumele şi fructele din producţia autohtonă întrunesc standardele de calitate şi nu prezintă risc pentru consumatori.