Zmeură uriașă, afacere de succes a unei familii din Dolj

3677

O familie din Dolj este un exemplu că fructele de pădure nu cresc doar la munte, ci și în sudul județului. De șase ani, familia Coteanu din comuna doljeană Daneţi investește bani, ore bune de muncă și pasiune într-o mică afacere cu zmeură uriașă. Primii butași au fost plantați din dorința de a folosi fructele pentru consum propriu, dar pentru ca roadele muncii s-au văzut repede, au început să facă din asta o adevarată afacere.

Plantația de zmeură din comuna Daneți se întinde pe o suprafață de aproximativ 1500 metri pătrați și este un soi aparte, de dimensiuni mari. Cultura nu a fost supusă niciunui tratament, iar fertilizarea solului se face cu îngrășământ naturaI. Inițial, totul a fost un experiment, dar succesul nu întârziat să apară.” „La început, a fost o cultură experimentală, destinată exclusiv pentru consum propriu. Am avut surpriza că plantele s-au aclimatizat relativ repede şi au început să se înmulţească încă din primul an. De aici şi ideea de a extinde cultura şi a înfiinţa o plantaţie propriu-zisă”, a spus Stela Coteanu.

Au început documentarea despre cultura de zmeură și astfel soții Coteanu s-au specializat în nevoile unei astfel de plantații. “Chiar dacă atunci când am plantat primii butași ne-am gândit la consumul propriu, acum, șase ani mai târziu, lucrurile stau altfel. Trebuie să știm cantitatea de apa necesară plantelor, nivelul optim de aciditate din sol, lucrările de îngrijire şi perioadele de realizare a acestora”, a menționat Stela Coteanu.

Pentru a-şi promova fructele uriașe, doljenii şi-au făcut o pagină de Facebook, care se numește “Zmeura Uriaşă”. Comenzile nu au întârziat să apară, preţul fiind stabilit în funcţie de cantitatea de fructe pe care şi-o cumpără clientul. „Pagina de facebook am înfiinţat-o anul trecut şi am constatat cu plăcere că s-a bucurat de succes, iar comenzile nu au întârziat să apară. Aceasta ne-a ajutat să fim cunscuţi de persoane care altfel nu ar fi ştiut că existăm pe piaţă. Anul acesta, prețul pentru un kilogram de zmeură este 20 de lei”, a mai spus aceasta.