Erbicidare cu elicopterul la orezăria din Rojiște

4105

Astăzi am luat parte la o operațiune spectaculoasă în orezăria din Rojiște, când erbicidarea s-a făcut din elicopter. O activitate la înălțime, așa cum este și societatea AgroCatalonia ce deține aproximativ 200 de hectare de orez, într-o zonă cu tradiție. 

Cu mulți ani în urmă, înainte de revoluție, aici era orezărie, iar cultura a fost reînviată de un român și un spaniol, ce și-au dat mâna pentru o afacere comună, cultivarea de orez. Într-un articol precedent v-am prezentat în exclusivitate un interviu cu Juan Cercos Caballe și Ion Chindea, cei care muncesc zi-lumină pentru ca orezăria să rivalizeze cu oricare alta din Asia. Tehnologia este adusă din Spania, iar fiecare operațiune agricolă este la înălțime. Aşa a fost şi erbicidarea de astăzi, la care am luat parte, un proces normal pentru dezvoltarea culturii. Am stat de vorbă cu Ion Chindea, cel care administrează societatea şi ne-a transmis că sunt nouă angajaţi ce lucrează aici, pentru ca în lunile octombrie-noiembrie orezul să fie gata de recoltat.  “Orezul se recoltează între 15 octombrie şi 15 noiembrie, după ce este recoltat, îl trecem mai apoi printr-un proces de uscare, pentru ca mai apoi să ajungă pe piaţa de desfacere. Vindem în România, dar şi în Europa, în Spania în principal”, a spus Ion Chindea. 

Solul din Rojişte este prielnic pentru cultura de orez, aşa se face că pe lângă soiurile clasice, aici se cultivă şi unele speciale, cum este soiul Bomba, renumit pentru calităţile sale, dar şi pentru preţul aproape dublu pe tonă faţă de soiul obişnuit. “60-70 la sută din producţie rămâne în România, iar restul merge la export. Ne bucurăm să găsim aici un teren prielnic şi în câţiva ani, suprafaţa cultivată se va dubla, sperăm să ajungem undeva la 500 de hectare cultivate cu orez”, a mai spus Ion Chindea. 

După erbicidat, alte operaţiuni agricole sunt pe listă. Orezul este fertilizat tot cu elicopterul, tratat mai apoi şi la final recoltat. Şi acolo sunt folosite utilaje speciale, adică o şeniletă care adună orezul. Este multă muncă, uneori şi 22 de ore în teren, dar satisfacţia lucrului bine făcut este cea care contează!

Am stat de vorbă şi cu fostul director al Staţiunii de Cercetare Agricolă de la Dăbuleni, doctor inginer Gheorghe Dumitru, care a rămas impresionat de munca depusă în teren şi de revitalizarea unei culturi, altădată celebră. Ne-a vorbit totodată şi despre munca de cercetare de la Dăbuleni, pentru care are toată aprecierea. “Colegii din cercetare reușesc să ducă mai departe ștacheta, se încearcă și se testează foarte multe specii de plante, cercetătorii merită toate felicitările, beneficiarii au foarte multe de câștigat!”, ne-a spus doctor inginer Gheorghe Dumitru. 

Ne bucurăm şi noi că am luat parte la o astfel de operaţiune şi că mereu avem în dezbatere teme interesante, cu oameni de nădejde! Ziarul Agricol vă mulţumeşte şi apreciem investiţiile în agricultură, aşa cum este şi orezăria în care s-au investit peste 2 milioane de euro!