La aniversarea a 60 de ani de învățământ horticol au fost prezentate afaceri de succes coordonate de absolvenți sau studenți ai Facultății de Horticultură Craiova

939

Astăzi, cu prilejul aniversării a 60 de ani de învățământ horticol, a fost organizată o expoziție de legume, fructe și flori în holul Universității din Craiova. Au participat reprezentanții stațiunilor de cercetare din Dăbuleni și Vâlcea, precum şi antreprenori din domeniul horticol, fermieri- studenți sau absolvenți ai facultății de Horticultură! Evenimentul a marcat 60 ani de la înființare Facultății de Horticultură, un bilanț al întregii activități.

Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură Vâlcea are misiunea de relansare şi modernizare a pomiculturii româneşti şi în special a celei din zona de influenţă (Oltenia şi zonele adiacente), prin dezvoltarea cunoaşterii, pe baza cercetărilor avansate în pomicultură, cu scopul accelerării procesului de integrare în spaţiul socio-economic al Uniunii Europene şi asigurarea unei competitivităţi reale a cercetării şi produselor pomicole.

Specialiştii de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni încearcă să găsească soluţii care să ţină pasul cu schimbările climatice. Din ultimii zece ani, şase au fost atipici şi au pus la grea încercare rezistenţa plantelor în timpul sezonului rece, iar cercetătorii spun că provocările sunt mai mari de la un an la altul. Este şi motivul pentru care specialiştii vor să experimenteze şi alte culturi, care să se adapteze mai uşor solurilor nisipoase din zonă. După ce a fost aclimatizat cartoful dulce, în acest an va fi înfiinţată o colecţie de arbuşti fructiferi, dar va fi extinsă şi colecţia de plante medicinale şi aromatice. Acestea din urmă au mai fost plantate acum 30 de ani.
Specii exotice, cultivate la Dăbuleni

Având în vedere schimbările climatice din ultimii ani, cercetătorii spun că provocările sunt tot mai mari. Este şi motivul pentru care încearcă să testeze o gamă cât mai variată de plante care să se adapteze atât acestor schimbări, cât şi solului neproductiv. În acest an, specialiştii SCDCPN Dăbuleni vor înfiinţa o colecţie de arbuşti fructiferi, cu specii atât autohtone, cât şi din străinătate. „Vom planta 19 specii şi sperăm ca numărul lor să crească. Au mai fost astfel de încercări înainte de anul 1990, dar au fost întrerupte, iar acum vrem să le reluăm în condiţiile unor tehnologii moderne, respectiv cultură pe biloane, mulcite cu o folie agrotextilă şi cu irigare prin picurare. Ne-am orientat spre arbuştii fructiferi deoarece speciile pomicole cu mare căutare în zonă, respectiv piersicul şi caisul, sunt sensibile la temperaturile minime negative şi cum în ultimii zece ani, în şase dintre aceştia au fost temperaturi care au afectat mugurii şi chiar lemnul speciilor respective, am dorit să căutăm o soluţie să înlocuim aceste culturi cu arbuşti fructiferi – mur, afin, coacăz – deoarece aceştia se pot proteja mai uşor, o parte dintre ei se pot tăia anual şi astfel scapă de efectul negativ al temperaturilor scăzute.

Aniversarea celor 60 de ani de învățământ horticol a avut drept scop și prezentarea unor afaceri de succes în agricultură, afaceri coordonate de absolvenți ai Facultății De Horticultură sau studenți ai acestei facultăți.