Județul Dolj are, în premieră, o viziune strategică pentru dezvoltarea turismului și pentru promovare în acest domeniu, un document programatic care acoperă un orizont de timp întins până în anul 2027 și care a fost elaborat în cadrul unui proiect cu finanțare europeană, implementat de Consiliul Județean (CJ)

680

Strategia de Turism a Județului Dolj a fost lansată joi, printr-un eveniment organizat la Centrul „Constantin Brâncuși“, la care au participat președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, prefectul județului Dolj, Dan Diaconu, alături de numeroși exponenți ai instituțiilor de cultură, ai administrației publice, reprezentanți ai principalelor industrii asociate turismului, precum și ai organizațiilor neguvernamentale.    

„Participăm astăzi la o premieră – lansarea Strategiei de Turism a Județului Dolj, un document pe care l-am realizat cu ajutorul fondurilor europene. Avem locuri frumoase, avem un municipiu în care putem întâlni lucruri spectaculoase – de la clădirile somptuoase și Centrul Istoric la viața culturală a Craiovei sau la fenomenul sportiv. Ne putem lăuda că, în sudul județului, Dunărea străbate Doljul pe o lungime de 150 de kilometri, iar în nord avem culele, pe care le-am refăcut tot prin intermediul finanțării nerambursabile.

Mă bucur că la această lansare participă reprezentanți ai industriei ospitalității, ai cluburilor sportive, ai agențiilor de turism și ai instituțiilor de cultură din județ, deoarece toți trebuie să conlucrăm pentru a aduce în lumină tot ce avem mai frumos“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.

Printre principalele sale rezultate, Strategia de Turism a Județului Dolj a condus la conturarea unui portofoliu cu peste 200 de proiecte și acțiuni care vor susține dezvoltarea acestui sector în toate zonele tematice esențiale: de la turismul istoric și cultural la natură și aventură (ecoturism, turism rural, cicloturism), gastronomie și enologie, turismul de afaceri și evenimente, precum și turismul sportiv. De asemenea, tot în cadrul acestui demers, a fost definită identitatea vizuală a Doljului ca destinație turistică și a fost stabilită politica de promovare.

Strategia de turism a fost elaborată în cadrul proiectului „Dezvoltare strategică și eficiență administrativă – Județul Dolj”, cu o valoare totală de 1,7 milioane de lei, implementat de Consiliul Județean cu fonduri europene obținute prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014 – 2020. Tot ca parte a acestui demers, a fost realizată Strategia de Dezvoltare a Județului Dolj pentru perioada 2021 – 2027 și a fost extinsă platforma online cu o nouă secțiune, astfel încât în prezent sunt oferite, în această manieră mai simplă și mai eficientă, toate serviciile de urbanism pe care un consiliu județean le poate pune la dispoziția persoanelor fizice și juridice.