Livada de la Ghidici, una dintre cele mai moderne din județul Dolj

2142

Una din reuşitele plantației de pomi fructiferi din judeţul Dolj, aparţinând fermei familiei Tache din Ghidici, o reprezinta investiția an de an in specii de calitate. Livada s-a extins cu încă 8 ha care se adaugă celor 10 existente pe rod. Speciile de pomi fructiferi sunt măr, cireş şi piersic, din soiuri noi, performante, cu calităţi gustative excelente. Plantaţia super-intensivă este irigată şi dotată cu plasă anti-grindină. Dacâ anul trecut ferma avea pe stoc, tone de mere savuroase la gust, anul acesta vânzările merg mult mai bine, ne-a declarat inginerul Constantin Tache.

„Vindem cu tonele din fermă, livrăm și la un lanț de magazine, și ce rămâne facem sucuri naturale 100%. Valoarea totală a invesţiei este de 650.000 de euro“, ne spune Constantin Tache – primarul din Ghidici. Ferma a fost creată în 2016. Cultu­ra de cireş se întinde pe 5,5 ha, cea de măr pe 5,7 ha, iar cea de piersic se va întinde pe 1,9 hectare.
„Livada este una de toată frumusețea. Lungimea unui rând este de 220m pe care sunt plantați 198 de pomi. Recoltăm in jur de 3t de fructe, in jur de 10-15 kg mere pe pom. Ar fi trebuit să fi făcut un rărit mai sever. Vom face anul viitor,invatam pentru că nu am avut până acum o livada intensiva. Fiul meu se ocupă de livadă, este inginer horticol”, declară Constantin Tache primarul comunei Ghidici.

„Anul acesta din păcate nu a fost unul foarte bun pentru piersic, nu am facut nimic, i-a distrus bruma. Ne gândim să inlocuim piersicii cu nuci. Cred ca ar merge mult mai bine. Ne ajută pământul, este foarte roditor.
Investim în fiecare an, vrem să ne extindem, să dăm de lucru la consătenii noștri sa nu mai plece în străinătate. Toți angajații noștri lucrează cu cărti de muncă, sunt angajați permanenți. Am achiziționat de curând o linie de produs sucuri naturale prin presare la rece. Sucurile sunt foarte gustoase, aromate și consistente. O să le scoatem în curând pe piată.”

Așadar la Ghidici toamna are aroma merelor parfumate din livada familiei Tache. În frumoasa şi tânăra livadă super intensivă a familiei Tache întinsă pe circa 18 hectare, este vremea culesului merelor aromate din soiurile: Starkrimson, Orion, RedTopaz, Ida Red.E forfotă în livadă. Aromele se resimt între rândurile de pomi.Livada de la Ghidici este una dintre cele mai moderne din judeţul Dolj, dispunând de sistem de irigare prin picurare şi plasă anti-grindină. Fructe ecologice, de excelentă calitate gustativă, sunt căutate de mulţi beneficiari, în aceste zile.