Zborul cu balonul cu aer cald, o aventură de neuitat!

2317

La orele 6:00 dimineața a fost dată adunarea. „Trebuie să plecăm de dimineață, pentru ca la 7:30 vom anunța turnul de control că începem zborul”, ne anunță Silviu Bratu cel care pilotează balonul și coordonează echipa. Se anunță o zi calmă, o zi liniștită de toamna. „Baloanele cu aer cald nu se înalță când vrem noi”, ne anunță Silviu.
Balonul zboară cu viteza și în direcția vântului. Datorită direcției și vitezei curenților de aer ce diferă pe verticală, pilotul poate direcționa balonul într-o direcție sau în alta sau își poate alege un loc potrivit pentru aterizare.

Zborurile cu balonul cu aer cald pot avea loc doar în intervalul orelor cu lumină, după răsărit, dar nu mai tarziu de 2 ore de la răsăritul soarelui, din cauza faptului că pământul încălzit de soare începe să creeze un fenomen termic care trebuie evitat. Zborurile pot avea loc după amiaza, cu 2 ore înainte de apus, când fenomenul termic scade. Pe timpul iernii balonul poate zbura pe întreaga durată a zilei, având în vedere că temeperaturile sunt scăzute și relativ costante pe întreg parcursul zilei.

Vântul este un factor major în zborul cu balonul. Decolarea este favorabilă la o viteză a vântului de până la 10 km/h, altfel devine mai dificil și periculos. În zbor nu se simte vântul pentru că balonul se deplasează o dată cu masa de aer iar în interiorul coșului nu se resimte o temperatură mai scăzută.
Viteza vântului este esențială atât în timpul decolării cât și în timpul aterizării. Locurile de aterizare sunt de obicei câmpii și câmpuri nelucrate, pășuni ori ogoare cu suficient spațiu pentru o aterizare foarte bună ” ne precizează Silviu

Am ajuns la locul ales de echipă pentru a începe pregătirea balonului pentru decolare. Aceasta face parte din experiența unică a zborului. Silviu, Diana, Cristi, Irina și Flori încep pregătirea balonului: Nacelă, anvelopă, arzătoare, rezervoare de combustibil toate sunt descărcate pentru a se pregăti zborul.

Îl întrebăm pe Silviu, cum zboară balonul cu aer cald?
„Balonul cu aer cald nu zboară, ci pluteşte în aer. Acest tip de survol se bazează pe legea lui Arhimede, care aplicată în cazul aerului, face ca aerul cald să fie mai uşor decât cel rece, astfel încât balonul se ridică la înălţime.”

Putem zbura fără a planifica zborul?
Silviu Bratu- pilotul balonului ne spune că înainte de a pregăti balonul pentru zbor, pilotul trebuie să calculeze încărcătura acestuia şi să verifice dacă prognoza este adecvată pentru zona de zbor. Locul de lansare trebuie ales astfel încât să permită balonului să zboare perioada de timp propusă în condiţii de siguranţă. Totodată, locul de lansare trebuie să fie un spaţiu larg, liber de orice obstacol, de preferat acoperit cu iarbă, pentru ca balonul să poată fi desfăşurat în siguranţă.
În plus, nu trebuie să existe obstacole care ar putea deteriora balonul în timpul umflării sau a manevrelor de la sol, înainte de decolare.
Pregătirea zborului include asamblarea balonului, verificările înainte de umflare, instruirea echipajului şi a pasagerilor, umflarea la rece şi la cald.

Toate aceste pregătiri necesită un efort destul de mare din partea echipei, dar nimeni nu se plânge. Soarele începe să răsară, imaginea îți taie respirația. Dacă mai punem și nerăbdarea de a zbura cu balonul, toate acestea întregesc senzația de aventură pentru că aceasta este o stare specială a minţii şi a corpului, atunci când faci ceva extrem şi simţi că trăieşti şi eşti foarte hotărât să mergi mai departe. Fiecare călătorie este plină de aventuri şi noi experienţe în locuri interesante.
“Aventura baloanelor” va dezvălui, de la înălţime, frumuseţile Olteniei şi ne ajută să ne îndeplinim visul de a zbura!

Zborul cu balonul cu aer cald este o nouă atracţie turistică, prin intermediul căreia se dorește promovarea regiunii istorice Oltenia dar și zborul cu balonul. Mulțumesc, oameni minunați! Aventura baloanelor – zbor cu balonul cu aer cald, Salonul Regional de Fotografie pentru Liceeni Oltenia în Imagini. La final toți cei care au zburat pentru prima dată cu balonul, au fost „botezați” Silviu ne- a premiat: Eu Contesă de Gioroc, pentru prima dată am zburat și emisiunea mi-am realizat”. Am primit botezul focului, al pământului și al bucuriei pentru „aterizarea fericită”.