Mure si Zmeura de pe JIU

5345

Două hectare de plantație cu mure si zmeura sunt visul dar si pariul pe care Stefania si Vali Gogatu din satul Jiul (n.r.Varati), comuna Tuglui, judetul Dolj l-au indeplinit si l-au făcut în agricultura de nișă.

Murele si zmeura au fost alegerea fermierului Vali Gogatu și a familiei sale. A muncit impreuna cu sotia 20 de ani in nordul Italiei,dar nu a putut sa ramana acolo.Dorul de casa a fost foarte mare.In urma cu 4 ani s-au intors pentru ca spunea Vali : „Aveam o durere -n piept de 15 ani, o durere provocata de dorul de mama si tata,de familia mea. M-am intors impreuna cu sotia, ne-am construit o casa singuri, am cumparat teren agricol si am hotarat sa infiintam o plantatie de mure si una de zmeura. Copiii nostri nu au venit. Au ramas in Italia, sunt mari acum, au facut facultatea acolo,lucreaza acolo. Noi am investit o parte din banii castigati in afacerea cu fructele de pădure care continua sa fie cea mai mare provocare.”

„In primul an nu am avut rod, in al doilea an nu ne-am putut permite sa platim culegatorii, in al treilea an am inceput sa castigam,iar anul acesta a venit pandemia si am pierdut mult. Fata de anul trecut am pierdut cam 50% din incasari. Gasim greu forta de munca, o parte nu vor sa munceasca, o alta parte nu stie sa culeaga. Ii invatam sa culeaga murele si zmeura, culegem cot la cot cu ei. Ma trezesc la 5:00 dimineata, la 6:00 incarc fructele si la 7:00 le distribui pe piata. Le vindem la en-gross. Supermarketurile nu ni le ia. Marea problema a producatorilor de fructe si legume in aceasta tara o reprezinta desfacerea”, spune cu amaraciune Vali.

„Noi vindem cu jumatate de pret fata de pretul la care ajung pe taraba caserolele de mure si zmeura.”

Stefania Gogatu isi sustine sotul si lucreaza cot la cot cu el.Ne-a declarat: „Aceste plantatii reprezinta visul sotului meu. Eu l-am sustinut sa si-l implineasca. Ne-am intors in Varati pentru ca satul asta are ceva special. Multi care au plecat din el,acum se reintorc. Ne era tare dor de casa si pamantul nostru. Avem 2 ha de mure si zmeura, avem solarii de catraveti, muncim in agricultura. Chiar daca nu vom reusi, de foame nu murim pentru ca noua nu ne este teama de munca. Nu am avut concediu de 20 de ani. Cea mai mare investitie a fost in copii, in educatia lor si apoi in casa si agricultura.”

Familia Gogatu reprezinta un exemplu de seriozitate, echilibru, armonie in familie si putere de munca. Pentru ca fructele sunt pe terminate astazi si-au deschis portile pentru prieteni si colboratori. Echipa noastra a primit invitatia din partea echipei proiectului de succes „Papornita Mosului” cea care promoveaza produsele fermierilor doljeni aducandu-va acasa la comanda fructe si legume proaspete.

Sustinem fermierii romani,ii promovam si suntem mandri de ei .