Murele din Gorj, afacere de 200.000 de euro anual

5227

S-au copt murele și este în toi culesul în Gorj! Am mers în plantația de mur de la Țicleni, din județul Gorj și i-am găsit pe culegători în câmpul muncii. Cele șapte hectare cultivate aici sunt gata de a fi recoltate și transformate mai apoi în vin de mure, dulcețuri sau siropuri. 

Ionel Burtea este un tânăr antreprenor ce nu a contenit să muncească de mic copil. La plantația sa, totul este o poveste a copilăriei, când se culegeau murele direct din câmp, mari și aromate. Își așteaptă clienții pofticioși direct în plantație, să își aleagă fructele gustoase: “Cultura de mure arată foarte bine, sunt mari și frumoase și ne așteptăm la o recoltă bună! Adică undeva la 25 de tone, suficient cât să pregătim renumitul nostru vin de mure, dar să vindem și către supermarketurile din zonă. În plus, îi așteptăm pe toți să vină să deguste marfa aici în câmp, la Țicleni. Le-am pregătit un cadru frumos, cu butoaiele de lemn ce servesc drept masă și celebrul vin de mure”, ne-a spus Ionel Burtea, tânărul de 23 de ani ce a pus pe picioare afacerea cu mure, împreună cu familia sa. 

La Țicleni este acum cea mai agitată perioadă, când murele se culeg cu atenție, dis de dimineață. Zeci de culegători pun cu atenție murele în lădițe. Plantația din localitatea natală, Țicleni-Gorj are șapte hectare și anul trecut a avut o producție de 25 de tone. Suficient cât să pregătească 10.000 de sticle de vin de mure, pe care îl și îmbuteliază. Mare parte din producție se vinde online, la prețul de 50 de lei sticla. Pentru că este o afacere de familie, atât Ionel, cât și părinții sunt antrenați la cules. Dulcețurile de mure și siropurile naturale se vor face de anul acesta în făbricuța pe care o va construi în Țicleni, după rețete de odinioară, fără conservați sau aditivi. Nu e de mirare că fructele aromate sunt foarte căutate: “Suntem prezenţi cu mure proaspete în Carrefour România şi cu toată ga­ma de produse în HoReCa, în Bucureşti şi pe litoral, chiar și în magazinul on­line. Anul acesta colaboram și cu Mega Image, sub marca lor proprie “Gusturi românești”, a spus tânărul an­tre­prenor Ionel Burtea.