Ouale din Avicola Rojiste ajung pe rafturile supermarketurilor din Romania

4763

In urma cu 14 ani familia Badea din Rojiste a decis sa plece la munca in strainatate. Au ales ca si tara, Belgia. Atunci cand au plecat, fiul lor Robert avea 12 ani. Dupa ani de munca si truda au reusit sa-si faca propria firma in strainatate, o firma care avea ca si obiect de activitate, „demolarile”.

Ce legatura este intre o firma de demolari si Avicola Rojiste ?

„In urma cu 6 ani am venit in vacanta la bunici cu fratii mei mai mici. Mancarea facuta de bunicii mei de la Marsani nu se compara cu nicio mancare din lume”, povesteste Robert Badea cel care in urma cu 14 ani pleca impreuna cu parintii in cautarea unui trai mai bun.

”Cand s-a terminat vacanta, ne-am intors inapoi la munca-n Belgia dar nu cu mana goala ci cu cativa pui de gaina luati de la mamaie. I-am crescut acolo in ideea de a avea mereu oua proaspete, pentru fratiorii mai mici. In urmatoarea vacanta m-am intors la Marsani, la bunica si am vazut o ferma in care nu exista activitate. Am inceput sa ma interesez, am aflat ca inainte fusese tot o ferma de gaini ouatoare. Atunci am decis ca intr-o astfel de ferma trebuie sa investim. Am cumparat-o in 2013, era devalizata, se furase aproape tot. Dupa ce am cumparat-o, prima investitie a fost facuta in camera agentilor de paza.
Urmatorul pas a fost sa-ncepem constructia primei hale. A fost extrem de greu. Noi nu stiam ce-nseamna sa construiesti o hala, neavand niciunul dintre noi tangenta cu acest domeniu. Nu stiam decat cum se cresc gainile la tara, nu si intr-o avicola. Am incercat sa colaboram cu o firma din Germania,cea care se afla pe locul 1 in acest domeniu, in Europa. Din pacate ne-a respins in prima faza, dar pana la urma ne-a invitat in Germania sa vedem cum se construieste la propriu o hala pentru gaini. Incet, incet, documentandu-ne, in 2016 am reusit sa terminam hala. Nu am luat niciun ban european, ne-am imprumutat la banca, am girat cu ferma si am obtinut banii. 120000 de euro a costat doar echipamentul pentru prima hala si 90.000 euro, gainile. Cele 15.000 de gaini le-am luat din Ungaria,sunt doar gaini ouatoare, nu si de carne. Acestea dau randament doar 1 an si 3 luni. Dupa aceasta varsta nu mai oua si suntem nevoiti sa le schimbam.

„Acum avem in ferma in jur de 45.000 de gaini si asta s-a intamplat in doar 1 an. Gainile sunt crescute In libertate. Ele au padocuri deschise, intra si ies cand vor. Avem in jurul halei plantata lucerna, gainile putand iesi libere in ferma. Apoi intra in interior pentru a oua si pentru a manca, nimeni neintrand sa culeaga ouale. Totul este computerizat. Nimeni nu pune mana pe oua, linia tehnologica este manevrata prin intermediul unui computer. Doar la partea de ambalare si sortare avem 8 oameni”, declara tanarul fermier, Robert Badea.

Alaturi de el sta inginerul Laurentiu Tilea, cel care cunoaste absolut tot ce tine de partea administrativa. Acesta ne declara:  „In fiecare zi 45.000 de oua ajung singure la ambalare. Aceasta este banda transportoare si vin de la ultima hala pana la centrul de ambalare. S-a investit foarte mult in tehnologie. Acesta este viitorul. Computerele inlocuiescoamenii. Oricum gasim foarte greu forta de munca.”

Unde ajung oule produse la Avicola Rojiste?

„Ouale ajung in marile lanturi se magazine din Romania: Carrefour, Mega image, Penny, Auchan. Suntem foarte mandri ca am fosti alesi de lantul Carrefour sa fim singurii care sa le asigure stocul de oua proaspete zilnic. Avem o relatie speciala cu ei. Ne-au verificat, au vazut ca suntem seriosi si respectam toate normele de securitate.”

Cum ati reusit sa intrati in marile lanturi de magazine?

Tanarul fermier zambeste: „Noua in familie ne place sa spunem ca ne-am renascut din cenusa altora.Am batut la toate portile cu cartonul de oua-n mana, ne pierdusem speranta. Intr-o zi ne-au sunat cei de la un mare lant de magazine din Romania si ne-au intrebat daca le putem livra oua. Asta s-a intamplat intr-o perioada cand in supermarketuri intervenise „criza oualor”. Furnizorii lor din strainatate si anume cei din Olanda se confruntau cu probleme. Asa am ajuns sa intram in aceste retele. Cred ca am avut noroc. Dumnezeu ne iubeste !”, declara Robert Badea.

Continuati investitiile?

Laurentiu Tilea ne spune: „Ceea ce vedeti dumneavoastra in fata este o alta avicola, o ferma care produce oua bio. Aici lucrurile sunt mult mai complexe. Pentru fiecare gaina trebuie sa le asiguram 4mp. Asadar toata suprafata de 2,4ha este destinata gainilor care produc oua bio. Am demolat alte hale pentru a le asigura spatiu asa cum prevad normele. Noi suntem verificati de o firma italiana autorizata, ni se cer probe periodic inclusiv din sol.”

Avem nevoie de astfel de fermieri, cu atat mai mult cu cat acestia sunt foarte tineri. Legati de pamanturile natale, oltenii nostri si-au investit banii munciti intr-o avicola parasita, tocmai pentru a continua traditia.




„De Avicola Rojiste se va auzi nu numai in tara. Noi am investit pentru a face treaba si pentru ca ne-a placut povestea” declara Robert Badea un tanar de 26 de ani, muncitor, serios, modest!