O mică parte din Bucovina veche a ajuns la Breasta. Povestea de succes a moldoveanului Iurii Berzoi cel care deține o pepinieră de pomi fructiferi pe o suprafață de peste 10 ha

3701

Iurii Berzoi s-a născut în Republica Moldova și a venit în Craiova la facultate. Astăzi, are o familie întemeiată aici şi o afacere care duce mai departe moștenirea din locurile natale din vechea Bucovina a Republicii Moldova: o pepinieră în Breasta, deschisă deja de peste 15 ani.

Pepiniera din Breasta este autorizată conform standardelor şi produce o gamă variată de pomi fructiferi specifici zonei şi viţă de vie, totul la cea mai înaltă calitate. Iurii Berzoi, inginer agronom, povesteşte cum a ajuns să se ocupe de aceasta.
A ajuns în Craiova în anul 1988. Desi a reușit să intre la facultate și -a dat seama că nu dorea să facă asta. A decis să devină student la Agronomie pentru a-și dezvolta propria afacere după ce a cumpărat un teren în Breasta. Acum se poate mândri că este cel mai important furnizor de pomi din judeţul Dolj. Astazi l-am gasit în pepinieră.

„Cu ce doriți să începem? Haideți să vă arăt laboratorul pentru înmulţirea in vitro.”

Iurii a amenajat şi un laborator, unde produce şi înmulţeşte in vitro specii pomicole, arbuşti fructiferi şi ornamentali, la comandă.

Destinul a făcut ca Iurii Berzoi să studieze în Craiova şi, mai mult, să-şi clădească viitorul aici. S-a născut în Nordul Moldovei şi provine dintr-o familie de pomicultori. După ce a fost repartizat la facultate în Bănie, bărbatul a cumpărat 67 de hectare teren în comuna Breasta, dintre care 40 au fost plantaţie de pomi fructiferi.

„Am moştenit din bătrâni această pasiune. Toţi membrii familiei se ocupă cu pomicultura. Am încercat să îmi fac propria afacere în Dolj şi se pare că nu am greşit“, povesteşte Iurii de ce s-a îndreptat spre acest domeniu.

La prima vedere totul pare simplu, însă nu este deloc aşa, perioada de producere a puieţilor fiind de trei, patru ani. Deşi soţia lui a absolvit facultatea de pedagogie în Chişinău îl ajută mult pe Iurii la muncile agricole. „Tot anul muncim. Investim, lucrăm, dar din păcate nu întotdeauna avem de câştigat. Depindem foarte mult de vreme. Dacă vremea este capricioasă putem să pierdem toată recolta. Mă bucur că soţia mea face tot posibilul să mă ajute. Îmi doresc să înveţe cât mai multe din acest domeniu“, recunoaşte Iurii Berzoi.

Totul este o afacere în familie, existând puţini muncitori care ar accepta să lucreze pământul, cum după cum recunoaşte chiar moldoveanul stabilit în comuna Breasta: „Chiar dacă îi plătim cu bani mulţi, greu găsim muncitori care să facă treabă. Ne bazăm mai mult pe puterile noastre. Nu avem încotro“. În afară de creşterea puieţilor, în trecut a avut şi o mică fermă cu vaci!

Pepiniera se adresează nevoilor de amenajări spaţii verzi, plante decor şi arhitectură peisageră, pomi fructiferi, puieţi, pomi altoiţi. “Avem meri, peri, pruni, cireşi, caişi, piersici, vişini”, spune Iurii Berzoi în timp ce ne prezinta pepiniera.”Multă lume înţelege greşit ce înseamnă un pom altoit. Unii oameni spun că au luat un pom foarte bun din afară, din altă ţară. Da, acel pom poate fi foarte bun în zona de unde este luat, dar să nu se adapteze aici. Portaltoiul e o rădăcină specifică zonei şi e foarte important, pentru că de el depinde evoluţia pomului”.

Iurii preferă soiurile locale şi s-a preocupat să caute în zonă pomi rezistenţi, trainici. Fermierul ne spune ca dupa 25 octombrie incepe sa vanda pomii.” Trebuie sa stii cand sa plantezi pomii. Acesta este motivul pentru care cei care au cumparat si plantat de acum o luna se trezesc ca pomii se usuca”. Perioada optima este dupa 25 octombrie. Oamenii nu înțeleg cu adevărat noțiunea unui pom altoit.

În pepinieră am găsit-o și pe sora lui Iurii. A venit din Republica Modova să-și ajute fratele în pepinieră. Aceasta eticheta pomii împreună cu câțiva lucrători. Pepiniera se scaldă în razele soarelui într-o zi minunată de toamnă. O parte din vechea Bucovină a ajuns pe dealurile însorite ale comunei Breasta, adusă de modoveanul Iurii Berzoi.Omul sfințește locul, fără a ne-ndoi nici măcar o secundă de acest lucru. Ziarul Agricol vă prezintă poveștile de succes ale acestor oameni: harnici, determinați, hotărâți, educați și foarte modești.