Pâinea la țest, rețeta de succes a unui tânăr din Teleorman

8184

 

Cunoaștem astăzi povestea unui tânăr care s-a ambiționat să ducă mai departe tradiția pâinii  la țest, cel mai vechi meșteșug de coacere.  George Dumitru din Teleorman are 27 de ani și a început să vândă online țesturi pe care le face chiar în gospodăria bunicilor din comuna Beuca, din Teleorman. 

Totul a plecat din copilărie, de la o întâmplare, când bunicii sale i se spărsese vechiul țest. Pentru că din lutul creat de George au ieșit mai multe țesturi, i-a venit ideea să le valorifice. Metoda este una arhaică, când pâmântul trebuie călcat de nouă ori în picioare, pentru a fi bine afânat.  Astfel, acum  7 ani a început să confecţioneze singur ţesturi şi, în studenţie, a creat un magazin online pentru a le putea valorifica. Datorită rețelelor de socializare, țesturile tradiționale au ajuns în toată lumea.  În prezent, George este consultant fonduri  europene şi continuă să popularizeze tradiţionalului sistem de coacere a pâinii. 

George ne-a spus că  procedeul de modelare a lutului l-a învăţat la Beuca, încă din copilărie.  Sunt tehnici ce trebuie urmate cu sfințenie, dar și superstiții de la care tânarul nu face rabat. ”Pământul trebuie să fie călcat de nouă ori în picioare. Dacă nu se calcă de nouă ori, se spune că ţestul nu va avea o viața îndelungată”, a precizat George.  Lutul din care se face țestul este un amestec de argilă cu balegă de cal și apă. După ce se călcă de 9 ori, aşa cum spune obiceiul,  pământul se împarte în cantităţi egale  şi se pune pe matriţe pentru modelare.  Forma de clopot se dă cu mâna liberă,  iar produsul final este şanţat cu simbolul ”S”. 

 George se mândrește cu gustul autentic al pâinii coapte în țest. Și duce mai departe tradiția așa cum a învățat de la bunicii săi. Așa că succesul nu a întârziat să apară.  George a demarat un proiect prin care vrea să aducă cea mai gustoasă pâine pe mesele românilor, tânărul oferind pe lângă țesturi, și intrucțiuni de utilizare, modalităti de construcție pentru vatră, rețete de pâine specifice, dar și de mâncăruri ce pot fi preparate la țest. Astfel, acesta poate deveni un instrument preferat de gătit în zilele festive sau zilele de duminică în jurul familiei.

Noi l-am întâlnit pe tânar la târgul tradițional organizat cu prilejul Zilelelor Teleormanului, unde nu contenea să le explice celor interesați despre metoda arhaică de coacere la țest..  Mirosul pâinii aburinde, cu gust este o poveste! Pe care George promite că o va duce mai departe, așa cum l-a învățat bunica sa.