“Țigănușul”, oaspete nou în Delta Olteniei de la Ipotești

3243

În delta Olteniei de la Ipotești, doi frați iubitori de natură au descoperit o specie nouă pentru acea zonă.  Este vorba despre o pasăre venită aici, în arie protejată natural prin situl Natura 2000 – Valea Oltului Inferior, și anume Plegadis falcinellus sau Țigănușul,  așa cum i se mai spune. Păsările au fost fotografiate de îndată și postate pe pagina de Facebook pe care aceștia o administrează, “Ipotesti-Olt “, ce are ca scop promovarea mediului înconjurător, precum și a vechilor tradiții oltenești. 

Țigănuşul (Plegadis falcinellus) este o pasăre migratoare, singura reprezentantă a genului Plegadis. Privit de aproape are un penaj frumos, cu reflexe verzui metalice pe un fond brun ruginiu şi un cioc încovoiat în formă de seceră. Lungimea corpului este de 55-65 cm, iar greutatea de circa 485-580 g. Anvergura aripilor este cuprinsă între 88-105 cm. Adulţii au înfăţişare similară. Este o specie prezentă în partea sudică şi sud-estică a continentului european. Pe timpul verii , o vedem în Delta Dunării și în câteva puncte din estul țării, migrând toamna înspre țările din jurul Mediteranei, Asia și Africa.

Cosmin Nicolescu este pasionat de natură și nu contenește să cutreiere pe valea Oltului. “Ţigănuşii trăiesc lângă lacurile interioare, pe lângă râuri, zone mlăştinoase sau pe terenurile inundabile din preajma fluviilor. Aceste păsări se plimbă mult pentru a găsi hrană suficientă. Ţigănuşii parcurg distanţe întinse prin regiunile inundabile, iar în acest timp scormonesc în mâl în căutare de bunătăţi. După finalizarea perioadei de clocit, păsările se împrăştie pe suprafeţe întinse. În ultimele decenii, teritoriul de răspândire al ţigănuşilor a scăzut continuu, în special datorită drenării regiunilor umede”, ne-a spus Cosmin. 

Ţigănuşii sunt activi ziua şi pe înserat, iar noaptea păsările dorm. În plus, în timpul migraţiei, păsările zboară uneori şi seara. Cuibăreşte în colonii împreună cu stârci şi cormorani. Fiind sociabilă, apare de cele mai multe ori în stoluri mai mici sau mai mari sub forma unor şiruri lungi oblice sau şerpuite. Cosmin a avut ocazia să îi vadă și să îi fotografieze. ,, Pentru toți cei care vor să viziteze Delta Olteniei de la Ipotești, precizăn faptul că aceasta începe din imediata apropiere a localității Ulmi și se termină după hidrocentrala de la Ipotești. Astfel, întreaga suprafață are o lungime de peste 12 km și este compusă din lacuri, bălți, canale adiacente, peninsule, insule cu o multitudine de specii de păsări”, a conchis Cosmin. Ne bucurăm când tinerii sunt pasionați de natură și iubesc locurile frumoase din țară!