În ferma de vaci de la Ciuperceni

6880

Campania noastră, “Omul sfințește locul” continuă și astăzi vă arătam un exemplu de oameni muncitori și tineri, care au renunțat la un loc de muncă în străinătate pentru a reveni pe meleagurile natale și a începe de la zero.  Este povestea soților Dinuț, Eliana și Costel, o familie care are la Ciuperceni, în Dolj, o fermă de toată frumusețea cu 120 de vaci din rasa “Bălțată Românească”.

I-am găsit, cum altfel, în câmp, pe islazurile arendate, căci soții nu au pamânturi în zonă, așa că s-au gândit să le închirieze pentru ca vacile lor să fie libere, să mănânce iarba verde și să fie crescute tradițional, așa cum făceau și bunicii. “Ne-a fost drag de ele să le creștem, avem viței fătați de o zi, de două, chiar și aseară, e câmpul plin de animale, mici, mari. Efectivul de animale am început să îl mărim în 2013, am ajuns în 2016 la 140 de capete, după care a trebuit să renunțam la ele, să băgăm la abator și să plecăm pe rasa pură”, ne spune Costel Dinuț, cel care nu se dă în lături să muncească din zorii zilei și până seara pentru cireada de vite. 

Asta și-au propus, să aibă doar vite din rasa pură, pe care să le valorifice mai departe. În prezent, din cele 120 de vaci, mai mult de 90 la sută sunt de rasă, adică “ Bălțată Românească”.  Cele aproape 100 de hectare de teren închiriate de soții Dinuț sunt folosite pentru a asigura hrana animalelor. Și nu de puține ori, au îndepărtat gunoaiele pe care oamenii le aruncă. Astfel, fermierii din Ciuperceni fac un apel la cetățeni, la buna lor educație, să nu mai arunce gunoaie acolo unde pasc animalele și să păstreze natura curată. “Dacă măcar 1 la sută din populație ar face curat și ar gândi cum gândim noi, nu am mai fi aici cu gunoaiele”. 

Eliana Dinuț ne-a povestit cum arată o zi în fermă. “ Dimineața, foarte devreme, dăm la animale să mănânce, le adăpăm, le mulgem, apoi pe timp de vară plecăm cu ele la câmp, iar iarna la grajd”, spune aceasta. Este multă muncă, dar și satisfacție pe măsură. Laptele nu este procesat, iar cu el se hrănesc vițelușii. Fermierii vor să acceseze un proiect cu fonduri eurone pentru a face un abator mobil, modern, unde carnea să fie valorificată. Suntem mândrii de tinerii noștri fermieri, care muncesc în țara și dezvoltă agricultura!