Prima fabrică din Gorj pentru colectarea lânii va fi deschisă la Runcu

2709

Într-o zonă cu tradiție, la poalele munților, se va deschide primul centru din Gorj pentru colectarea lânii. Fabrica pentru prelucrarea lânii va fi amplasată în localitatea Runcu și este o investiție realizată cu fonduri europene, printr-un proiect al societății Minprest, din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Unitatea desfășoară, în general, servicii aferente exploatării cărbunelui, dar conducerea acesteia vrea să-și diversifice activitatea.

Reprezentanții societății au identificat deja terenul, care aparține Primăriei comunei Runcu. „Directorul de la Minprest intenționează să deschidă o fabrică pentru prelucrarea lânii. Noi am fost pe teren cu dumnealui și cu compartimentul dumnealui. Am identificat terenul, suntem de acord. În momentul în care o să vină solicitarea din partea dumnealor, o să prezentăm în Consiliul Local intenția Minprest. Eu salut această intenție. După ce se va aproba în Consiliul Local, în cursul anului 2020 se va concretiza această investiție, care este benefică de ambele părți. Vor fi create locuri de muncă în zonă și sperăm că proiectul va fi finalizat cu succes anul viitor“, a declarat Adi Câmpeanu, primarul localității Runcu.

Astfel, centrul de prelucrare a lânii ar fi primul de acest gen din județul Gorj. În prezent, crescătorii de ovine merg în județul Sibiu pentru valorificarea lânii, pentru care Ministerul Agriculturii oferă o subvenție de 2 lei pentru un kilogram. „Nu mai există un astfel de centrul de colectare și de prelucrare a lânii. Nu întâmplător au ales această zonă, ci pentru că la noi sunt foarte mulți crescători de oi. Este benefic și pentru locuitorii comunei că vor putea să desfacă materia primă chiar la un centru din comună”, a mai spus Adi Câmpeanu, primarul localității Runcu.
Investiția va fi realizată cu fonduri europene, care vor fi puse la dispoziție prin Oficiul Zonelor Montane din Gorj, cu sediul în localitatea Tismana. Reprezentanții societății Minprest au depus o declarație de intenție la acest oficiu și se așteaptă deblocarea fondurilor europene în vederea asigurării finanțări.