S-au copt roșiile românești

3741

De Paște vom mânca roșii românești! În bazinul legumicol de la Izbiceni, renumit pentru roșiile gustoase, fermierii sunt în febra recoltării. Solarele s-au umplut cu roșii mari și coapte, gata să ajungă în piețe sau pe mesele de sărbători. 

Legumicultorii din Izbiceni au început de o săptămână  să culeagă roşiile care au dus numele localităţii în toată ţara. Cu multă muncă şi solarii performante, au reuşit să fie primii pe piaţă cu roşii autohtone de cea mai bună calitate. În Izbiceni sunt cultivate aproape 600 de hectare de solarii cu legume, majoritatea cu roşii. Oamenii au sădit legumele în decembrie şi au pregătit deja răsadurile pentru o nouă cultură.

În solarele producătorilor este o forfotă continuă. Se culeg roșii, se ambalează și ajung în piețele din București cu un preț de  15-18 lei pe kilogram, iar până de Paște, prețul va fi mai mic. Văetuș Lilian are aproximativ 3500 de metri pătrați cultivați cu roșii. Este o tradiție de familie să se ocupe de legume și se mândrește că iese printre primii pe piață cu roșii de Izbiceni. Ne-a mărturisit însă că este multă muncă în spate și începe încă de toamna cu răsadurile. Nu ar face față dacă nu ar avea un solar încălzit, în care a investit bani. 

Comuna Izbiceni din Olt este renumită ca fiind patria legumelor și a roșilor, peste 1000 de producători au obținut ajutoare de minimis! Iar sprijinul autoritățilot locale este necondiționat. Și echipa Ziarul Agricol susține legumicultorii locali și ne mândrim cu produsele românești.