Acasă Ghidul Agricol Apicultura Salvați albinele! Este nevoie de 24.000 de semnături

Salvați albinele! Este nevoie de 24.000 de semnături

2081

O inițiativă cetățenească europeană vrea să interzică pesticidele sintetice. Apicultorii români au nevoie de 24.000 de semnături pentru ca Uniunea Europeană să stopeze utilizarea unor astfel de substanțe. Pragul minim de semnături pentru România în cadrul Inițitivei Cetățenești Europene (ICE) “Salvați albinele și fermierii” trebuie atins până în septembrie 2020.

La sediul ROMAPIS a avut loc zilele trecute o conferință de presă în cadrul căreia s-a lansat, în România, campania pentru interzicerea pesticidelor în agricultură la nivel european. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai celor trei organizații din România care susțin ICE „Salvați albinele și fermierii”: Agent Green, Ecoruralis și ROMAPIS. Această mișcare se desfășoară la nivel european, iar inițiatorii își propun să strângă semnături astfel încât aceasta să fie promovată la Bruxelles și să devină o politică pe termen lung pentru sustenabilitatea agriculturii, o pace de lungă durată între apicultori și fermieri din sectorul vegetal. Împreună cu Agent Green și cu Ecoruralis, Federația ROMAPIS va strânge semnături în România pentru a implementa această inițiativă europeană cetățenească.

Este mult de muncă pentru îndeplinirea acestui obiectiv, și anume de interzicere a pesticidelor în agricultură, mai ales că în România, influența fermierilor este mult mai mare decât cea a apicultorilor. Totodată însă președintele ROMAPIS s-a declarat încrezător în privința numărului de semnături care trebuie strâns la nivelul țării noastre, adică 24.000.Inițiativa denumită “Salvați albinele și fermierii”? presupune trei cereri ce au fost înaintate Comisiei Europene și anume, prima cerere este eliminarea treptată a pesticidelor sintetice, eliminarea graduală a pesticidelor sintetice din agricultura UE cu 80% până în anul 2030, începând cu cele mai periculoase, pentru ca agricultura să devină 100% lipsită de pesticide sintetice în 2035. A doua cerere este restaurarea biodiversității, adică restaurarea sistemelor naturale din zonele agricole și transformarea metodelor de producție astfel încât agricultura să contribuie la protejarea biodiversității în loc să o afecteze. A treia cerere este sprijinirea fermierilor pentru această tranziție. Reformarea agriculturii prin prioritizarea celei de scară mică, diversă și durabilă sprijinind o dezvoltare rapidă a practicilor agroecologice și organice și care să permită formare profesională, dar și cercetare independentă, în beneficul fermierilor în domeniul agriculturii fără pesticide și fără organisme modificate genetic.