Tinerii vor putea primi maxim 50 de hectare de la stat

4057

 

Ministrul Agriculturii anunţă o vestă aşteptată de toţi fermierii! În cadrul Conferinței Anuale a Clubului Fermierilor Români 2020, acesta a spus că în zilele următoare va fi adoptat actul normativ prin care tinerii pot închiria sau concensiona suprafețe agricole de la Agenția Domeniilor Statului.


După cum spune Adrian Oros, măsura a fost luată pentru a încuraja schimbul de generații în agricultura românească și în special a tinerilor fermieri prin oportunitățile de finanțare oferite prin post PAC 2020 în domeniul inovării. În plus, va facilita procesele transformaționale în sectorul agroalimentar, aceștia fiind mai deschiși să aplice tehnologii și procese noi.


Lege 226/2016 prevede posibilitatea ca tinerii fermieri să concesioneze sau să arendeze terenuri cu destinație agricolă libere de contract pe o suprafață maximă de 50 ha care aparțin ADS. Există însă şi un proiect de Hotărâre de Guvern care va fi publicat zilele acestea, prin care se vor aloca câte 50 ha celor care vor intra în programul tinerilor fermieri, ca o nouă modalitate de încurajare a tinerilor fermieri.

După adoptarea actului normativ anunțat de ministrul Oros, legea privind terenurile pentru tinerei va putea fi aplicată. Cererile pentru suprafețele de maxim 50 de hectare vor putea fi depuse la sediile județene ale Agenției Domeniilor Statului, programul urmând să fie gestionat direct de către MADR, fără implicarea autorităților locale. Astfel, se dorește ca în toamnă, tinerii să poate înființa primele culturi pe terenurile concesionate de la ADS.