Cum va fi prețul mieilor de Paște

4265

Fermierii din sudul țării sunt îngrijorați. Prețul mieilor pentru acest Paște va fi la fel ca acum cinci ani, deloc în creștere, spun aceștia. Mai sunt trei luni până la Paşte, dar primii miei au venit deja pe lume la Giurgița, în Dolj. Asta va face ca preţul cărnii să scadă mult, spun fermierii, pentru că mieii vor creşte prea mult până când vor trebui sacrificaţi.

Am mers în teren, la crescătorii din sudul țării să vedem care este situația. Oile au început să fete și sunt deja foarte mulți miei. ”Avem 270 de animale, au început să fete, 2-3 miei cei puțin, nu știu cum să îi vom împerechea, sunt foarte mulți. Vor crește, asta este una din probleme. Mielul nu trebuie să aibă mai puțin de 9 săptămâni. Trebuie să aibă 4-5 km la fătare, iar la tăiere trebuie să ajungem la 10-14 kilograme. Kilogramul de carne, zic că undeva la 20 de lei va fi tăiat. Anul trecut a fost un pic mai ridicat”, a spus  Radu Cioroiu, crescător din Giurgița, județul Dolj.

Pe lângă prețul mic, fermierul spune că nici lâna nu o poate valorifica și o aruncă. În plus, valorificarea cărnii și a laptelui este o problemă la nivel național. ”Ne descurcăm greu, nu e islaz, cu 270 de oi în perimetru asta, e foarte greu. Mielul se va vinde ca în ultimii 5 ani, 20 de lei tăiat și 12 lei viu pentru un kilogram, sperăm  să nu fie mai jos, de cinci ani de zile a rămas același pret, lâna am aruncat-o, am făcut contracte, a venit domnul Daea, a zis că face și nu a făcut nimic, valorificarea cărnii și lapte e o problemă mare!”, a continuat crescătorul din Giurgița.

Alt crescător, aceeși problemă. Costel Stancu este crescător cu tradiție și are 450 de oi din rasele Suffolk și Laucane. Chiar dacă prețul la carnea de miel ar fi același, realitatea din teren este alta. ”Din informațiile pe care le avem, se va vinde cu 12-14 lei în viu, dar după ce se afișează niște prețuri, realitatea din teren e alta, vine altcineva la poartă și prețul se face în ziua respectivă, dar de regulă scade, oferta a fost mai mare decât cererea. Dacă e tăiat, trebuie numai în piețele volante și să corespundă normelor, de obicei intră 7 miei în piață și 25 de animale afară, animalele vii dacă nu au condiții de sacrificare, lumea nu cumpără. Fătările masive încep din 5-7 Februarie, avem 450 de oi de carne. Ar fi bine să meargă carnea la export, dar  sunt cuvinte mari pentru noi”, a spus și Costel Stancu, crescător cu tradiție.

Carnea de miel are un conținut proteic foarte ridicat, conținutul de colesterol poate ajunge la 100 de mg la 100 de grame. Problema de care se lovesc fermierii în acest an este că mieii fătaţi acum vor fi prea mari în preajma sărbătorilor pascale, iar carnea nu este la fel de fragedă, ceea ce face ca preţul cărnii să scadă. Cu toate acestea, producătorii au clienții fideli.