Abatoarele mobile, o promisiune deșartă

5274

Ceea ce ar fi trebui să fie o gură de oxigen pentru crescătorii de animale din sudul țării, s-a dovedit a fi de fapt un mare fiasco. Proiectul abatoarelor mobile este în stand-by din lipsă de fonduri. Cel puțin pentru zona de sud a țării, acolo unde fermierii au cerut cu disperare la întâlnirea de la Sibiu cu ministrul Agriculturii, Adrian Oros, să se concretizeze proiectele lor eligibile. Am mers la fermierii care au ținut cu dinții de acest proiect, pentru a le afla nemulțumirile. ”Cred că nu vor, e rea-voință, trebuie sa mergem la guvern pentru a rezolva această problemă, și sud-vestul României poate să producă acele produse mult dorite, și anume, sacrificarea vițeilor, mieilor în aceste abatoare mobile pentru care înțeleg că nu sunt finanțe. Domnule ministru, puteți sa ne dați un răspuns?”, așa a sunat întrebarea către Oros.

Și răspunsul din partea ministerul a venit la fel de prompt. Se vor face abatoare, dar în zona montană. 12 milioane de euro merg în această direcție.  ”Noi nu mințim, o să vedem ceea ce facem, am găsit în zona montană o schemă pentru abatoarele de mici capacitați, am identificat cu Comisia Europeană o sumă de 12 milioane de euro și vom finanța din bugetul AFIR pentru abatoare de mici capacități, asta nu exclude să lansăm și pentru zona de câmpie, am venit în zona dumneavoastră transparent, aștept niște propuneri concrete să transformăm satul românesc, avem deficiențe de fond, piața europeană e o piață foarte bună, noi suntem nu doar cu inima deschisă, am venit la minister nu pentru a încerca să fim politiceni populiști, am venit sa facem lucruri pentru dumneavoastră respectând legislația europeană. Este de datoria noastră sa ne luptam ca subvențiile sa fie mai mari, cine muncește să facă. Vi s-a spus că va fi abator mobil? O prostie, niciodată nu vor aproba abatoarele mobile”, a menționat ministrul Oros la întâlnirea cu fermierii de la Sibiu.

În plus, ministrul crede că abatoarele sunt grupate inegal și acolo unde sunt abatoare, funcționează la 10-20 la sută din capacitate. ”Numărul de abatoare din România sunt grupate inegal, a fost o perioadă cu zonele defavorizate, s-au făcut investiții aiurea, sunt zone unde nu sunt animale, dar sunt abatoare, unele funcționează la 10-20 la suta din capacitate, măcar aia 12 milioane să îi ducem către abatoarele de mici dimensiuni pentru zona montană. Să vedem cine o să aplice pentru asta, din 2021, să nu repetam greșelile făcute, să venim cu alte măsuri,  măsurile trebuie sa fie utile pentru marea majoritatea”, a mai adăugat Oros.

Mesajul ministrul a atras cu sine nemulțumirea fermierilor. ”Noi știm ca sunt niște containere fixe însoțite de un magazin, dacă vrem sa sacrificăm oaia de Paște, cum ne mișcam cu ele, le cumpărăm între noi? Ne-au promis că de Paște trebuia să se concretizeze abatorul, acele containere fixe, am întrunit condițiile, am făcut proiectele, sunt 12 abatoare eligibile, dar la nivel național nu s-a întâmplat nimic, ne-au spus că nu sunt bani, noi  am tras utilitățile, dar nu am primit bani. Meteahna pe care o avem, în sensul că a fost creată Măsura 4.2 pentru procesare,  identifici sumele și apoi spui că nu le mai ai, îmi depășește intuiția!  Nouă ne trebuie aceste abatoare, să sacrficăm la capătul grajdului, așa cum e în Franta și Germania, nu știu de ce la noi e foarte-foarte greu. Nu sunt procesate de instituțiile abilitate în domeniu, a fost o întrunire publică pe 30 ianuarie la Sibiu cu toți crescătorii de ovine și caprine și ni s-a spus ca am fost mințiți, că niciodată nu a fost finanțare pentru aceste abatoare mobile, pentru noi  rămâne un semn de întrebare, domnul ministru Oros ne-a spus ca am fost mințiți, ma îndoiesc ca am fost mințiți. Se acordă 12 milioane doar pentru zona montană. Este o discriminare, scindarea țării din punct de vedere al sumei din proiecte neconsumate și alocate ulterior doar zonei montane, că la munte ar fi mai multe animale, este o discriminare. Ne-au spus că abatoare foarte mari au fost o afacere proastă, nu e treaba noastră, noi știm ce ne trebuie la aceasta ora nouă. Există o sursă de abatoare pentru mici dimensiuni, ne-am tot pus întrebări, 67.000 de euro un abator, ori 61 de abatoare eligibile, nu fac 12 milioane de euro. Există efective de animale, este muncă de dimineața până seara, au început fătările, aceste animale acum mănâncă din hambar și peste o lună jumătate trebuie să mergem la firul ierbii”, ne-a declarat Radu Cioroiu, crescător din Giurgița, județul Dolj. Un alt crescător, aceleași dezamăgiri. “Speranțele noastre s-au năruit. Abatorul mobil era singura noastră șansa de a ne valorifica produsii. Acum trebuie să o luăm din nou de la zero, se pare că cei de sus ne obligă să luăm decizii pripite la nevoie. NU ESTE CORECT și noi cei din Sud suntem România, de unde atâta discriminare. Apelez la toți fermierii care nu se află în zona montană să ne unim și să ne facem vocea auzită. SUDUL ESTE ROMÂNIA”, ne-a transmis și Eli Dinuț, crescător de vite din Ciuperceni.

Crescătorii de animale au avut încredere că vor putea primi bani pentru a-și achiziționa abatoare mobile, așa că au depus proiecte, încă de anul trecut, așa cum le-a recomandat șeful MADR, în cadrul submăsurii 4.2 Procesare produse agricole. Oamenii au cheltuit bani cu consultanți, cu achiziția de teren, cu realizarea proiectului pe care l-au depus la AFIR, dar acum nu sunt bani pentru ca visul de pe hârtie să devină realitate.