Vânătoarea de la A la Z. Cine și cum se poate obține permis de armă

5315

Cum poți obține permis de vânătoare ? Când poți vâna și cine poate avea permis de armă? Am aflat toate răspunsurile de la “Artemis”, Asociația Vânatorilor și Pescarilor din România cu o experiență de peste 20 de ani. Ce înseamnă fondul cinegetic și care este cel mai mare dintre acestea, ne-a spus Valeriu Udrea, președintele Artemis.

Asociația ce numără nu mai puțin de 850 de membri vânători și 100 de membri pentru pescuit sportiv organizează sesiuni de vânătoare de la A la Z. “ Totul ține de educate, ce înseamnă vânătoarea, ce înseamnă animalele sălbatice, asociația, prin membrii pe care îi are, gestionează 16 fonduri de vânătoare și fiecare fond are câte o grupă arondată. Nu oricine se poate face vânător, spre exemplu, nu trebuie sa aibă probleme cu legea sau dosar penal. În plus, una dintre condiții este să fie major”, ne-a spus Valeriu Udrea, președintele asociației.

Permisul de vânătoare se obține după un an de practică, la finalul căruia se dă un examen teoretic și practic. Solicitantul trebuie să depună cazierul, cu copie de pe buletin, iar mai apoi se face instruirea riguroasă. “Până la examenul efectiv, deprinde vânătoarea de la A la Z, oamenii asociției au școală de vânătoare, asta e meseria lor, de vânător profesionist. Există și cazuri de oameni refuzați pentru vânător, pentru că au un număr mimim e ieșit în teren. Noi colaborăm permanent cu organele de poliție, în cele 16 fonduri de vânătoare din Dolj și Mehedinți nu am avut niciun eveniment nefericit, de cazuri de împușcare sau de rănire a vânătorilor între ei sau alte persoane”, a adăugat Valeriu Udrea.

Permisul de armă obținut se vizează o dată la cinci ani, când se face și fișa medicală și avizul psihologic. Cine este apt, se poate înscrie la partidele de vânătoare, care se organizează odată cu deschiderea sezonului, în luna mai. “Pentru a înlesni membrilor asociației să își ia muniția și armele, avem un magazin de vânători și pescari, cu toate ustensilele necesare. Pe basa permisului de armă, vin la magazin, se înregistrează orice cantitate de muniție luată, seria de la permis, numele, CNP, totul se trece în registru, există o evidență clară, nu poate cumpăra cineva de stradă, tot ce înseamnă muniție de la aer comprimat la cartuș, totul se cumpără numai în baza unui permis de armă avizat”, a completat președintele asociației.

Așadar, perioadele de vânătoare se organizează începând cu luna mai, când se deschide sezonul și se termină pe 31 ianuarie, pentru animalele care sunt sedentare la noi, dar se poate prelungi până pe 15 februarie la multe specii, pentru animalele migratoare, rață sau gâscă. “Cele mai multe partide se organizează pentru animalale sedentare, iepuri, căprioare și mistreți, nu aexistă restricții în privința vânătorii mistreților. Anunțam DSV atunci când organizăm partidele, dar și la primării. Când sunt partide de vânătoare la iepuri nu e obligatoriu, dar paznicii de vânătoare anunță pentru a nu fi lucrări în pădure. În plus, este etic să purtăm o ținută adecvată, vânătoarea înseamnă o serie de factori externi. Eu am terminat Facultatea de Silvicultură, vânez de la 18 ani, adică din anii ‘95, am părinții vânători, bunicii la fel, îmi place să vânez”, a completat Valeriu Udrea.

Mesajul președintelui asociației pentru cei care vor să devină vânători este unul simplu: “ Cei care care vor să devină vânători trebuie să ne contacteze la magazin, la sediul asociației sau pe internet. Când ai o armă în mână este o responsabilitte foarte mare, trebuie să ai un pic de sânge rece. La noi, media de vârsta pentru cei care vor să devină vânători este de 40 de ani. Fondurile de vânătoare de la noi sunt păduri, o arie de teren sau islaz comunal. La noi în Dolj sunt și păduri particluare, dar majoritatea e pădure de stat, fondul de vânătoare începe de la 5000 hectare și ajunge până la 15.000 de hectare. Cel mai mare fond de vânătoare este la Daneți, fondul 38, cuprinde mai multe comune”, a încheiat Valeriu Udrea, președintele Asociației Vânătorilor și Pescarilor Artemis.