„Visul meu este sa pot valorifica produsele din carne de oaie si vita pe tot parcursul anului,nu numai de sarbatori”,declara fermierul Alin Bimbiricu Bacioiu din Cerat-Dolj

3311

Forfota astazi in ferma lui Alin Bimbiricu Bacioiu din localitatea Cerat Dolj .De fapt este la fel in fiecare zi.L-am gasit in fata fermei stand de vorba cu angajatii .
„Ati venit sa mergem in ferma ? Haideti sa vedeti cei 400 de miei ,caprele,iezii si viteii Black Angus si Baltata Romaneasca. Stiti ca produsele noastre sunt de foarte buna calitate. N-am eu sa vand la cate solicitari avem. Vindem si 600 de miei de Paste. Ca rase avem Turcana Romaneasca si Cap Negru de Teleorman, in jur de 500 de capete. La vite avem 50 de BlackAngus si restul Baltata Romaneasca, dar usor, usor vreau sa populez toata ferma cu Angus. Este foarte mult de munca ,dar partea cu zootehnia ma relaxeaza.In fabrica am 80 de angajati,dar dupa orele 16:00 ma duc la animale .Visul meu este sa pot valorifica si in timpul anului ,nu numai de Paste.Vreau sa-mi fac propriul abator pentru a realiza produse traditionale din carne de oaie si vita.De la carnati pana la gustoasa pastrama de oaie.


Cu fătările stam bine, avem deja vreo 400 de oi fătate, am trecut de jumătate. Față de alți ani, anul ăsta au început mult mai bine fătările și cred că până pe 10 februarie cam termin cu ele. Cred că anul acesta, carnea de miel va ajunge la 14-15 lei pe kilogram în viu și 25 lei pe kilogram în carcasă, un preț corect pentru un fermier ca să poată să-și scoată cheltuielile. Nu va trece de 25 de lei, în niciun caz nu se va ajunge la un preț de 30 de lei pe kilogram în carcasă. Într-adevăr, cheltuielile au fost mai mari. S-au scumpit furajele, porumbul este mai scump. Medicamentele sunt din ce în ce mai scumpe. De asemenea, prețul la transport, la oameni este din ce în ce mai mare” ,ne-a declarat fermierul Alin Bimbiricu Bacioiu din localitatea Cerat -Dolj !
Reprezentantii Asociatiilor Oierilor si ai Federației Crescătorilor de Ovine și Caprine susțin că în momentul de față nu se cunoaște prețul cu care se vor vinde mieii de Paște anul acesta pentru că sunt prea multe necunoscute.

”La momentul ăsta încă se mai vând mieii care sunt fatati in 2020, dar fiind vorba de extrasezon, este un efectiv care nici nu se ia în calcul.  De piața internă nu știm nimic în această perioadă pentru că nu știe nimeni nici cererea nici oferta. Nu putem spune că mielul se va scumpi, mai ales pentru că încă nu este plecată toată marfa născută anul trecut.  În ceea ce privește mielul mic, mielul de anul acesta, nu putem vorbi de o scumpire. La momentul când mieii încă nu sunt fătați și la momentul când nu știm ce cerere o să avem, nu avem de unde ști prețul. Eu zic că prețul cărnii de miel îl face cererea și oferta”.