Zmeura de Bădoși are cea mai buna savoare ne-a declarat fermierul Ionuț Remus Dan. ”Sa știți că aceste fructe sunt foarte sanatoase. Atat timp cat fetița mea de 2 ani în fiecare zi manânca zmeură din fermă, vă dați seama ca aceste produse sunt foarte bune „

1339

Plantatia de zmeura a inceput sa devina o afacere tot mai profitabila in țara noastră, mai ales daca fermierul are cunoștințe in domeniu, isi pune la punct ferma și folosește multe canale de vanzare. Pentru a incepe o asemenea cultura de zmeur nu este nevoie sa aveti o suprafata prea mare de teren.


Vrem sa va prezentam in acest articol exemplul lui Ionuț Remus Dan, un tânăr agricultor din Badoși -Dolj , care, in urma cu cativa ani, si-a infiintat propria plantatie de zmeura. A ajuns in prezent sa lucreze câteva hectare și isi dorește sa se extindă in continuare.


Vrem sa va prezentam in acest articol exemplul lui Ionuț Remus Dan, un tânăr agricultor din Badoși -Dolj , care, in urma cu cativa ani, si-a infiintat propria plantatie de zmeura. A ajuns in prezent sa lucreze câteva hectare și isi dorește sa se extindă in continuare.


“Am dorit sa incep o afacere proprie, sa depasesc statutul de angajat și să nu mai muncesc în străinatate. Astfel ca, dupa ce am lucrat în Spania în planațații cu fructe de padure, am învațat foarte multe și inceput sa-mi fac un plan despre ce ar inseamna o asemenea investitie. Am inceput incet, cu lucrurile de baza, am investit și urmează să achizitionam si mai multe utilaje pentru intretinerea culturii. Ionut ne povesteste ca investeste in puțuri, sisteme de irigații, solarii aduse din Spania si isi dorește ă achiziționeze un sistem ultra modern de irigații cu electrovalve pe care sa-l coordoneze din telefon. In ceea ce privește plantele, Ionut spune ca a lucrat in Spania la producția de răsaduri si la fructe si știe cum sa-si înmulțească plantele”,povesteste fermierul.
„Acum am reușit să acopăr toata suprafața de zmeură.A fost un am dificil,capricios din punct de vedere al temperaturilor și fața de anii trecuti nu mă aștept la câștiguri foarte mari.”


Pentru primii ani de activitate, tanarul fermier din Bădoși a reusit sa obtina un profit bun din cultivarea zmeurei, Odata cu marirea suprafetei, ar trebui practic să crească câștigurile, insa conteaza mult si ce preturi exista pe piată.


Ionut ne-a mai declarat ca zmeura de Badosi are cea mai buna savoare. ”Sa stiti ca aceste fructe sunt foarte sanatoase. Atat timp cat fetița mea de 2 ani face reclama la căpșune si zmeura, filmata fiind cand le mananca, va dati seama ca aceste produse sunt sanatoase.”
Plantația de zmeură – cernițele față de sol, temperatura, apa.

Înființarea unei plantați de zmeura trebuie realizată doar atunci când suntem siguri că putem satisface, măcar in mare parte, cernițele acestei plante.


De exemplu, zmeurul are nevoie de un sol usor, bine drenat, fertil, unde adâncimea apei freatice in sol sa fie sub 1-1,5 m adancime.
Se va evita infiintarea unei culturi de zmeura pe solurile foarte grele, fără drenaj, sarace in nutrienti.

Ca si temperatura, zmeurul nu are cerințe prea mari, fiind optime climatele răcoroase si ușor umede, cum sunt cele de la deal. Creșterea lui încetează când se depasesc temperaturi mai mici de 5 grade Celsius sau mai mari de 28 grade Celsius.


Productie si recoltare

Intr-o plantatie de zmeura productia poate varia destul de mult in functie de soiurile folosite si, bineintel, daca acestea sunt remontante sau nu. Estimativ, insa, productia poate fi intre 10-12 tone la hectar si poate ajunge si la 15-17 de tone in cazul soiurilor foarte performante, care beneficiaza si de un an bun sub aspect al vremii.
De menționat ca randamentul de producție crește la zmeur incepand cu anul 3-4.


Din punct de vedere al recoltarii, aceasta operatiune trebuie sa tina cont de faptul ca fructele sunt foarte perisabile. De aceea se recolteaza direct in caserole de 250 – 500 grame.

Recoltarea se va desfasura atat timp cat tine maturarea fructelor (circa o luna), adica o data la 2-3 zile. Recoltarea trebuie facuta cat mai de devreme dimineata, in niciun caz la soarele puternic. Imediat, fructele trebuie pastrate.