Mirela Stoian a moștenit dragostea fața de pământ și de oameni de la bunica ei. În Moșneni-Almăj deține o plantație de trandafiri de dulceața, o livada de gutui, peri și nuci și se implică și în acțiuni umanitare

3168

Astazi, intr-o zi atat de minunata am ajuns in satul Moșneni-Almaj, Dolj. Am cunoscut o familie de oameni harnici și ospitalieri dornici să ne împărtășească din experiența în agricultura și dragostea fața de pâmânt pe care au moștenit-o de la bunici și străbunici. Dana Mirela Stoian deși este economist de profesie, ne-a uimit cu ambiția și dorința de a valorifica fiecare bucata de pământ. Aceasta are o plantație de trandafiri de dulceață, livada de gutui,peri și nuci, dar si solarii cu legume. Mai mult decat atât Mirela se implica si in actiuni umanitare. Coordonează asociația „Colinele Almăjului”, asociatie prin care iși dorește să-și ajute comunitatea.

„Am înființat-o pentru ca îmi doresc să ajut, copiii, tineri dar si pe cei care duc tradiția de Rusalii mai departe. Spre exemplu astazi la „Biserica Dărâmata ” din sat se strânge o ceata de călușari. Fac asta în fiecare an. Vreau să-i ajut pe acești oameni ,unii dintre ei sunt în vârsta. Vreau sa le dau din partea Asociației o suma de bani. Sper să vină în urma lor tinerii din sat care să duca tradiția mai departe. Locul unde ne strângem în fiecare an este unul special. Din păcate nu știm prea multe despre biserica dărâmata, dar mi-aș dori s-o conservam, să o punem în valoare să devină monument istoric. În ceea ce priveste dragostea mea fața de pământ o am de la bunicii și părinții mei. De mica mergeam cu bunica mea s-o ajut. Era o femeie foarte harnica si apreciata in comunitate. Acum mă ajută mama care are în grijă 100 de stupi.Plantatia de trandafiri este o minune.Mi-am dorit-o foarte mult.Am studiat,m-am documentat.Putem face dulceață de trandafiri,sirop de trandafiri ,apa de trandafiri, oțet de trandafiri. Dimineața când merg în plantație, mirosul și aroma nu pot fi descrise în cuvinte. Este ceva de vis. Deși am si un job în oraș, când ajung în Moșneni intru în plantație, în solarii, muncesc cu multă placere, îmi trece toata oboseala”, ne declara Mirela Stoian cu multă pasiune. Ne prezinta produsele din trandafiri și ne roagă să le gustăm.

„O să vă placa mult,sunt produse sănatoase, facute dupa metodele bunicii. Uitati avem și fagure cu miere. Vi-l aduce mama”.

Așadar o experientă cu aroma de trandafiri și miere. Ziarul Agricol susține producatorii locali, apreciază hărnicia și seriozitatea acestor oameni și mediatizează activitatea tuturor fermierilor.