Cunoaștem astăzi povestea lui Marian Baronescu din comuna doljeană Perișor, expert-fermier ce s-a apucat de agricultură pe cont propriu, în urmă cu 13 ani, după ce şi-a dat demisia de la serele de la Işalniţa. Un nou exemplu din campania “Omul sfințește locul”, prezentat de ZiarulAgricol.com!
Marian Baronescu are 49 de ani și experiență în agricultură și cercetare la nivel mondial. Serele din Perișor sunt renumite și printre reușitele sale sunt și pepenii cultivați pe verticală, cu o tehnologie ce are avantaje numeroase față de culturile tradiționale. Cei cinci ari cultivați cu pepeni galbeni pe verticală au o producție mult mai mare, calitatea fructului este superioară, iar fermierul poate controla umiditatea și deci păstra calitatea fructelor. De pe cei cinci ari, fermierul are o recoltă de 3-5 tone, o producție foarte mare datorită acestei tehnologii de cultivare.
De șapte ani, Marian Baronescu muncește zi-lumină la ferma sa din Perișor, înființată în 2006. Are 10 hectare de teren și încă un hectar și jumătate în spații protejate, un loc binecuvântat cu pământ fertil și valorificat prin multă muncă. Împreună cu soția, își dedică majoritatea timpului lucrului la ferma unde crește pe lângă pepeni, legume diverse, de la roșii roze, roșii tigrate, vinete, ardei, castraveți sau varză.
Marian Baronescu nu este doar un fermier, ci doctor inginer ce a lucrat trei ani la Uniunea Mondială de Cercetare, fiind unul dintre cei cinci experți din țară ce se poate lăuda cu titlul acesta. Modest din fire, fermierul preferă să muncească și să își dedice timpul fermei sale de toată frumusețea. Pe 10 iunie, a ieșit pe piață cu primii pepeni galbeni, cu un preț de 7 lei pentru un kilogram. Acum prețul a mai scăzut și a ajuns la 2,5 lei, dar fermierul spune că este normal, pentru că a apărut competiția cu cei din câmp.
L-am găsit pe Marian Baronescu în câmp, cum altfel. “Îmi place ceea ce fac, din 2006 am început lucrul la ferma din Perișor. 13 ani am lucrat la serele de la Ișalnița, am fost șef de fermă și mi-am dedicat timpul și priceperea acolo. Trei ani de zile am avut ocazia să fiu ales unul dintre cei cinci experți pe țară la Uniunea Mondiala pe Cercetare în Agricultură și m-am specializat pe anumite tematici. Sunt mândru de ceea ce am realizat și ma bucur că am putut să pun în practică la ferma din Perișor toată experiența acestor ani”, ne-a declarat Marian Baronescu. Suntem mândrii de fermierii noștri și ne bucurăm că oameni ca Marian Baronescu aduc un plus-valoare locurilor !