Recoltatul grâului, la final de campanie

3022

Până acum, în judeţul Dolj a fost recoltată peste 70 la sută din suprafaţa totală, adică 104.610 hectare. Reprezentanţii Direcţiei de Agricultură din Dolj au anunţat că recoltatul a stagnat din cauza precipitaţiilor din ultima perioadă, dar de îndată ce vremea va permite, strângerea grâului va continua. În ceea ce priveşte cultura de orz,  procentul de recoltare este de 97 la sută, adică 24.327 hectare. Specialiştii de la Direcţia de Agricultură mai anunţă că suprafeţele sunt estimative.

La Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare de la Caracal, în condiţiile climatice nefavorabile ale anului agricol 2018-2019, soiurile româneşti de grâu impresionează prin producţia obţinută şi calitatea acestora. Soiul IZVOR a înregistrat o producţie peste medie şi o masă hectolitrică în jurul a 80 kg/hl, adică net superioară soiurilor străine cultivate în zona de influenţă. „Răsăritul în luna februarie 2019, al peste trei luni de la semănat, a fost compensat de aportul semnificativ de precipitaţii căzute în perioada vegetativă de maximă importanţă, adică umplerea bobului. Recomandarea noastră pentru fermieri este să nu lipsească din pşlanul de cultură soiul de grâu autohton, care este mult mai bine adaptat condiţiilor climatice”, a anunţat Marius Bran, directorul Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare de la Caracal.

Este cunoscut faptul că staţiunea este una de renume şi cu tradiţie în Oltenia şi este cel mai mare producător de sămânţă de grâu din soiuri de româneşti. Sămânţa produsă aici este recunoscută în toată ţara pentru calitatea superioară şi preţul fără concurenţă. În campania de toamnă 2019, fermierii găsesc la Staţiunea din Caracal trei soiuri româneşti, şi anume Glosa, Izvor şi Otilia. La Staţiune sunt cultivate 700 de hectare cu grâu pentru sămânţă şi 600 de hectare cu grâu de consum.