Costumele populare din Cluj, tradiție din străbuni la Târgul Meșterilor Populari

2740

Târgul Meșterilor Populari a adus la Craiova meșteșuguri vechi, din străbuni, dovada vie că tradiția nu se pierde. Până duminică, în Piaţa „William Shakespeare”, meşteri olari, cioplitori în lemn, cojocari, ţesători, cusători, pielari, iconari, fierari sau cofetari își expun cele mai frumoase produse, rodul muncii lor.

Costumele populare din zona Transilvaniei sunt o atracție! Venturia Suciu, la 88 de ani coase pe ii modele vechi autentice și nu se dă în lături de a duce tradiția mai departe. Mama Veturia, cum îi spun apropiații, a venit tocmai din Cluj la Craiova și întreaga sa viața este de poveste! “În 2006, am fost solicitată de Centrul Creației Populare din București dacă vreau să mă duc la Strasbourg, din județul Cluj am fost singura selectată , iar din toată țara am fost 40 de creatori populari la Strasbourg.  Am fost două ansambluri de dansuri tradiționale, am făcut spectacol , 3 spectacole pe zi, în sătucul românesc aproape de biserica din Strasbourg”, își aminteste cu drag Venturia Suciu.

Venturia Suciu coase de când se știe și a moștenit tradiția de la străbunii ei. Modelele simple, cu alb și negru, specifice zonei Transilvania sunt adevărate minunății. Cu multă migala și pricepere, mama Venturia lucrează și acum, la cei 88 de ani și nu contenește să uimească prin talent și ambiție, dar și dragostea sa nemărginită față de țară. “De când mă știu cos iile, am cusut pentru mine, iar meșter popular am devenit în 2004, când m-a descoperit Simona Munteanu de la muzeul Etnografic al Transilvaniei la un festival internațional unde  am fost cu suita comunei, pentru că soțul meu era vătaful ansamblului! Am făcut cămăși pentru orchestră, totul cusut cu mâna, în alb și negru, așa cum se face în zona noastră”, a povestit meșterul popular.

Mâine sale cos ii autentice, adevărate “diamante românești”! Iar aprecierile nu au întârziat să apară. Este atracția târgului si se mândrește că iile sale sunt atât de apreciate. “La Craiova este prima data când vin și am fost atât de bine primiți de nu ne vine să credem, vrem să le mulțumim celor de la Consiliu Județean, muzeu, sunt nemaipomeniți, nici nu ne așteptam.  Cu iile noastre am mai fost la Galați, la Sibiu în vară, Tg jiu, Oradea, Cluj!  Ceea ce facem e o dovadă că ne iubim țara și o vom face mereu”, a încheiat Venturia Suciu. Suntem mândrii de românii noștri și că tradiția nu se pierde!