De la prima tufă de lavandă îngrijită cu multa dragoste si pasiune, Luminița și Mihai Virtineanu au astazi o cultura de „aur mov” de aproximativ 2000 mp în comuna Moțăței-Dolj

4103

Povestea cu lavandă a Familiei Virtineanu, Luminita si Mihai, a început în anul 2017, când aceasta s-a decis să planteze primele tufe cu lavandă în grădina mamei Luminiței în comuna Moțăței -Dolj.


Povestea a inceput, cu certitudine, din dragoste pentru natura și frumos.Lavanda este o floare fină, delicată „nepretentioasa” asa cum o numeste chiar Luminița, dar totodata puternica si rezistenta in gingasia ei. De la prima tufa de lavanda ingrijita cu multa dragoste si pasiune, Luminița și Mihai au astazi o cultura de aproximativ 2000 mp. Pe langă proprietatile binecunoscute ale plantei, pe langă talentul care razbate din fiecare buchet și săculeț creat de Luminița, cultura de lavanda in sine, te ademeneste prin mireasma sa. Iar odata ajuns acolo, te vindeci sufleteste admirand pur si simplu peisajul idilic, mireasma si zumzetul a mii de albinuțe.


Dar in spatele acestei povesti inmiresmate se afla multa munca. Cultivarea si intretinerea culturii, a necesitat implicarea familiei si apropiatilor, care s-au lasat prinsi in jocul plin de culoare mov-lavanda. Dar a implicat si studiu, pentru ca Luminita s-a documentat in fiecare zi despre îngrijirea plantelor si despre tot ce implica aceasta activitate.

Primele buchete de lavanda

Primele buchetele de lavandă uscată si-au găsit locul in dressing-ul si vazele prietenilor si ale apropiatilor săi in vara lui 2018. A mai trecut apoi un an pana cand Luminita si Mihai ajutati de mama acesteia au inceput sa aiba succes cu produsele din Lavanda. „In anul 2019 am avut cele mai multe comenzi. Vindeam buchete, saculeti, ulei, apa de lavanda,sirop de lavanda. Apoi aveam comenzi si de la cei care foloseau lavanda in bucatarie.Aici am butasi de Sevtopolis Angustifolia.
Alaturi de frumoasele flori de lavanda, mai adaptate solului pietros s-au dovedit a fi buruienile. Ele au invatat-o pe Luminița ca pentru a putea admira lavanda in deplinatatea splendorii ei, va trebui sa faca cunostinta si cu munca manuala. Cu atat mai mult cu cat aceasta isi dorea o cultura „bio”. Cum oricata dexteritate a capatat in timp, Luminita indragostita de lavanda a inteles ca fara ajutoare de nadejde nu poate intretine plantatia.


Avand alaturi in sotul sau, un partener de nadejde, dar si o echipa de mâini dibace, Luminita a adunat in vara lui 2018 prima sa „recolta”. Despre aceasta spune ca a insemnat un „brat mititel de flori care a adus dupa el un numar nedefinit de vise”.


Fire creativa si iubitoare de frumos, Luminița este si creator de bijuterii „hand -made. „Cu mainile sale transforma orice fir de aur, argint, sârmă și nu numai intr-o bijuterie unicat. Prietenii si clientii o stiu de Delilah -creator de bijuterii. Cum rezultatul a bucurat-o, aceasta le-a expus pe o retea de socializare spre incantarea multora.
Impactul pozitiv al celor cateva fotografii a fost peste asteptarile creatoarei. Like-urile s-au transformat intr-o cerere reala. Iar cererea si aprecierile constante s-au materializat in comenzi, transformand pasiunea creatoarei de frumos, intr-un business, dar unul care cere răbdare.


Lavanda se plantează numai pe soluri fertile. Planta înflorește de două-trei ori pe an, în perioada mai-septembrie. Recoltarea se face abia după ce planta a înflorit. Producătorii de ulei de lavandă au nevoie de flori proaspete, recoltate în urmă cu cel mult 24 de ore.

Le pot folosi și pe cele uscate, dar procesul de distilare e mai greu, iar producția de ulei mai mică. Producătorii mai mari sau mai mici vor putea vinde florile uscate către companiile farmaceutice sau către firmele din industria cosmeticelor și nu numai. Sunt cel puțin 20 de societăți în țara noastră care cumpără flori de lavandă pentru a le utiliza la ceaiuri aromatice sau pentru prepararea de uleiuri și tincturi.
Florile mai sunt cumpărate și de producătorii de produse antiinsecte, de odorizante, dar și cei care fac aranjamente florale. Lavanda tratează o serie de afecțiuni, fiind folosită, printre altele, pentru calmarea durerilor reumatice. Specialiștii denumesc lavanda „aurul mov”.


Prețurile pe site-urile de specialitate sunt între 40 și 70 de lei kilogramul de lavandă uscată.

Luminița și Mihai au infiintat o a doua plantație de lavanda mult mai aproape de Craiova. „În Câmpeni la câțiva kilometrii de oraș vom avea o plantație foarte frumoasă. Acolo vom face și ședințe foto, vom organiza evenimente și vom avea o priveliște de basm. Sperăm ca la anul toti doritorii de fotografii si imagini cu „aurul mov” sa aiba posibiltatea sa o facă.” Ziarul nostru susține producatorii si afacerile locale.