Lubenițele de Dabuleni au ajuns în piețele din țară .În engross-ul din localitate acestea se vând cu prețuri cuprinse între 0,80-1 leu/kilogram

4038

Localitatea Dăbuleni este renumită pentru suprafețele întinse cu lubenițe mari și gustoase. Conform datelor statistice în cazul culturii de pepene verde, suprafața totală cultivată la nivelul județului Dolj este de peste 3000 de hectare. Sunt peste 1500 de producători, adică aproape că nu mai există gospodărie fără să cultive renumitul dulce de Dăbuleni.


În spatele munților de pepeni verzi este o muncă la fel de mare. Încă de la începutul anului producătorii nu contenesc cu treaba, cu plantatul și scosul din tunele. Am dat o fugă până la Dăbuleni- Patria Lubenițelor și i-am găsit pe cultivatori în toiul culesului, printre rândurile de lubenițe. Este o muncă în echipă, dar satisfacția cea mare vine când produsele sunt apreciate la adevărata lor valoare. Din mână în mână, pepenii verzi de Dăbuleni se culeg de pe câmpurile întins și ajung apoi pe mesele cumpărătorilor.

În bostan la familia Dinu Viorel și Simona pepenii verzi sau lubenițele de Dăbuleni au început să fie recoltate .Producția de anul acesta speră sa fie una bună deoarece în zona respectivă nu a căzut grindina. „Am avut noroc, nu prea ne-a afectat. Avem pepeni plantați pe o suprafață de 1,5 ha. Am recoltat doar pepenii de pe suprafață nisipoasă, în jur de 4 tone. Soiul Sorento încă nu s-a copt, urmează cam într-o săptămână să recoltăm. Acestea sunt plantante în 7-8 aprilie dar nu sunt un soi timpuriu. Estimăm că vom avea o producție de 40 de tone la ha pentru un soi și 60 de tone pentru soiul Sorento ,va fi o producție mai slabă ca-n anii trecuți, din cauza frigului. Noi nu ne ocupăm numai cu cultivatul lubenițelor, avem și pepeni galbeni, solarii cu roșii,etc.Ca și noutate am cultivat și un soi mai special:”lubenița fară semințe ” .Înca nu s-a copt .Noi așteptam ca acestea să se coacă foarte bine,pentru că noi nu vindem engross.Noi vindem în piețe sau la cuțit cum spunem noi „,ne-a declarat Viorel Dinu.În bostanul familie ,toata lumea muncește ,inclusiv Daria fiica celor doi.”Daria se ocupă de vânzare.Astazi a vândut pepenii galbeni.Este foarte bucuroasa”,ne declarat mândra Simona,mama Dariei.

În engross-ul de lubenițe ,prețul cariază intre 0,80 de bani și 1 leu !

Primii pepeni de Dăbuleni, dulci și aromați au fost culeși din câmpuri și își așteaptă cumpărătorii. De pe nisipurile din localitate, tone de fructe renumite pentru dulceața lor au luat drumul piețelor și se vând la engross cu 1-1,2lei/ kilogram. Piața din Dăbuleni abundă de pepeni mari și gustoși, pe care comercianții nu contenesc să îi laude.
Sunt primele lubenițe ce apar și fac concurența celor de import, la preț, dar și la calitate. ” Prețul este de 1-1,2 lei pentru un kilogram. Ținând cont că suntem primii care ieșim cu pepeni pe piața românească, credem că acest preț este unul favorabil atât nouă producătorilor, cât și comercianților, aceștia din urmă având posibil un profit de 1 leu pe kg daca vând la masă, cu un pret începând de la 3 -4 lei kg. Acum două luni, în marile centre comerciale se vindeau pepenii verzi cu 4.5 lei sau chiar 5 lei kg, fiind aduși din afară, având o calitate si prospețime net inferioară față de produsele noastre!”.


Mulți cultivatori au renunţat însă să mai planteze pe suprafețe mari, nemulţumiţi fiind de creșterea investițiilor, scăderea prețurilor sau concurența neloială a importatorilor care vând în marile lanțuri de magazine. „Cum să vinzi, dacă pe piață de mai bine de o lună se vând pepenii aduși din Grecia. Noi muncim, ne rupem oasele și vindem cu 1 leu kilogramul. Noi suntem producători. Am 5 ha plantate cu pepeni. Eu nu-mi permit să stau pe piață cu săptămânile. Samsarii îi vând pe piață cu 3-4 lei/kilogram, fără niciun efort. Ne-am săturat, nimeni nu sprijină producătorii locali, toți promit în campanii electorale și după stau sau dorm liniștiți pe salarii de sute de milione” ne declară un cultivator arătându-ne mâinile crăpate și pielea arsă de soare.
Să aveți vânzare bună, dragi fermieri .