A început recoltatul grâului. Fermierii din Padea-Dolj declară ca vor obține producții cuprinse între 6500 și 8000 kg/ha

2753

Fermierul Costel Iancu lucreaza peste 850 de ha de teren agricol în satul Padea, comuna Drănic. Astăzi am mers împreună cu fermierul pe câmp acolo unde a început treieratul grâului. Pe drumul dintre fermă și suprafețele cultivate cu grâu Costel Iancu ne arată și ne povestește ce înseamna agricultura de performanța:” Ultimi ani au fost buni pentru agricultură cu excepția acestui an, pentru ca prețul input-urilor s-a dubla,în timp ce prețul produselor agricole nu s-a dublat.

Investitiile în agricultura sunt necesare, pentru că atunci nu putem face față concurenței.Spre exemplu sistemul de irigat pe care -l puteți vedea în acest moment în funcțiune, pentru că irigam porumbul era mai mult decât necesar. Eu sunt și președintele Asociației Utilizatorilor de Apă-Padea. Organizația noastra are o suprafața de 3800 de ha. În momentul acesta suprafața irigata este de 2100 de ha.Invesțiile în sistemul de irigații în zona noastră sunt mai mult decât necesare. Dacă în restul țării a plouat destul de mult, în zona noastră a plouat foarte puțin. În ultimele 45 de zile au căzut doar 31 de litri/mp,ceea ce este foarte puțin, în condițiile în care avem aceste temperaturi ridicate. Sistemul de irigații este vital mai ales pentru sudul țarii. Ne salvează de la un dezastru în condițiile în care sudului țării i se mai spune si Sahara.Investim și în utilaje agricole performante.

Toate aceste investiții le facem pentru a face față concurenței dar și pentru eficiență. Știm foarte bine ca agricultura din Europa este subvenționată, iar noi nu putem contracara decât prin eficiență. Mulțumim Bunului Dumnezeu că ne-a dat un teren bun, avem sisteme de irigat,utilaje performante, reducem costurile la minim și speram să avem și un profit bun.


Reporter: Unde ajunge grâul din România?

Costel Iancu, fermier: O mică parte din grâu ajuge pe piața internă iar cea mai mare parte se exportă în țările arabe.


Reporter. Cine stabilește prețul grâului?

Costel Iancu: Prețul grâului este stabilit de marile companii din lume.Spre exemplu dacă în țarile cu mari producții de grâu a fost secetă sau alte calamități,informațiile sunt centralizate de marii traderi și ulterior aceștia stabilesc prețul. Anul acesta spre exemplu atunci când am semnat contractele „future” am stabilit un preț de 0,80 bani/kg. Acum însă când am început recoltatul prețul a scăzut și variază între 0,75-0,78 /kg de grâu.


Reporter: Pâinea pe care noi o consumăm este românească?

Costel Iancu: O parte da, o parte este făcută din coca congelată importată din Ungaria sau din alte țări comunitare.


Reporter:Care este explicația?
Costel Iancu :Atâta timp cât fermierii din România primesc o subvenție mai mică decât fermierii din alte țari europene ,este normal să se-ntample asa.


Reporter: Anul acesta este unul bun pentru agricultură?
Costel Iancu: Pâna acum da. Să speram că si la porumb vom obține producții bune.

Reporter: Grâul pe ce suprafața l-ati cultivat?
Costel Iancu: Avem aici 330 ha cultivate cu grâu dintre care 120 de ha este grâu de sămânță. Noi producem și grâu de sămânță.


Reporter: Cu câți oameni munciți terenurile agricole?

Costel Iancu: Am angajați 40 de salariați. Astăzi treieram cu 3 combine, iar unul dintre conducători este fiul meu Valentin. Îi place să muncească pamântul iar eu sunt fericit că are cine să ducă mai departe afacerea din agricultură.