Fermierii din sudul țării se confruntă cu seceta pronunțată

2150

Prin nori de praf! Așa a început pregătirea terenului pentru toamnă în sudul țării. Din cauza secetei, fermierii abia pot intra cu utilajele în teren pentru a începe semănatul la grâu. Nu a mai plouat de mai bine de două luni, iar pământul este tare și greu de intrat cu utilajele.

Din filmulețul transmis de specialiștii de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Caracal se vede cum utilajele abia pot să-şi croiască drum prin pământul uscat. “Aşteptăm să plouă. Nu a mai plouat de mai bine de două luni. Nu pot fi realizate lucrările pentru semănatul grâului, a păioaselor în general. Dacă continuă aşa, şi nu avem precipitaţii în următoarele două săptămâni, lucrările nu vor merge bine. Fermierii nu pot pregăti terenul, pentru că totul este foarte uscat, foarte tare. Utilajele nu se lipesc de pământ”, a spus inginerul Marius Bran, directorul Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Caracal.

 

Așa se face că noul an agricol 2019-2020 a început cu secetă pronunțată, iar semănatul la rapiță și la grâu se face în condiții deficitare din punct de vedere al pregătirii patului germinativ, cât și al rezervei de apă din sol. “În ultimii ani, au fost situații asemănătoare, dar rezultatele finale obținute ne fac încrezători. Am avut grâu de cea mai bună calitate și am epuizat stocul, grație calității”, a mai spus Marius Bran.

Reprezentanţii Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Caracal vor să investească în 2020 într-un sistem modern de irigaţii. Staţiunea Caracal poate iriga doar o suprafaţă de două sute de hectare, în condiţiile în care, an de an, sunt cultivate aproximativ 2.500 de hectare.