În livada superintensivă a fermei familei Tache din Ghidici,întinsă pe o suprafață de peste 18 ha ,este vreme culesului merelor aromate

2449

La Ghidici toamna are aroma merelor parfumate din livada familiei Tache. În frumoasa şi tânăra livadă super intensivă a Fermei familiei Tache întinsă pe circa 18 hectare, este vremea culesului merelor aromate din soiurile: Starkrimson, Orion,RedTopaz,Ida Red.E forfotă în livadă. Aromele se resimt între rândurile de pomi.Livada de la Ghidici este una dintre cele mai moderne din judeţul Dolj, dispunând de sistem de irigare prin picurare şi plasă anti-grindină. Fructe ecologice, de excelentă calitate gustativă, sunt căutate de mulţi beneficiari, în aceste zile.


Una din reuşitele plantaţii de pomi fructiferi din judeţul Dolj, aparţinând fermei familiei Tache din Ghidici, o reprezinta investitia an de an in specii de calitate. Livada s-a extins cu încă 16 ha, care se adaugă celor 10 existente pe rod. Speciile de pomi fructiferi sunt măr, cireş şi piersic, din soiuri noi, performante, cu calităţi gustative excelente. Plantaţia super-intensivă este irigată şi dotată cu plasă anti-grindină. Ferma are pe stoc, tone de mere savuroase la gust.

Suprafaţa totală a plan­ta­ţiei superintensiva este de 16 hectare şi presupune înfiinţarea unei plan­taţii de măr, cireş şi piersic. Valoarea totală a invesţiei este de 650.000 de euro“, ne spune Constantin Tache -primarul din Ghidici. Ferma a dost cre­ată în 2016. Cultu­ra de cireş se întinde pe 5,5 ha, cea de măr pe 5,7 ha, iar cea de piersic se va întinde pe 1,9 hectare.


„Am ales să plantăm pier­sic datorită posibilităţii de valo­rificare diversificată: vânzarea fructelor ca atare, dar şi sub formă de gemuri, compoturi şi sucuri de fructe atunci când vom reuși sa dam drumul la o fabricuta de conserve ,gemuri si sucuri.De altfel, am ales piersicul şi pentru a oferi clienţilor o gamă variată de fructe“,explica Constantin Tache.


Am valorificat foarte bine cele doua soiuri de cirese:Regina si Gordia.Au fructe foarte mari si gustoass.Si prunele le-am vandut foarte bine.Din pacate valorificarea merelor decurge greoi.Avem productii foarte bune la mar .Speram sa gasim clienti pentru ca fructele sunt de bune calitate,avem soiuri noi: Gala,Orion,RedTopaZ,Starkrimson,etc.Sunt foarte aromate,mere românesti crescute in pamant romanesc. Livada am inceput sa o cream in anul 2016 cu ajutorul fondurilor europene.Am terminat-o anul trecut. In 2020 a fost primul an de rod la mere. Plantatia de cires si mar intra pe rod in anul 3 si piersicul va intra pe rod anul viitor. Speram sa dam drumul anul viitor la linia de sucuri si fructe si ulterior la fabrica de conserve de legume.


Livada este una de toată frumusețea. Lungimea unui rând este de 220 m pe care sunt plantați 198 de pomi de pe care recoltăm in jur de 3t de fructe cam in jur de 10-15 kg mere pe pom. Ar fi trebuit să fi făcut un rărit mai sever. Vom face la anul,invatam pentru ca nu am avut oana acum o livada intensiva. Fiul meu se ocupă de livadă,este inginer horticol.Avem si cultură mare. Acum este la recoltat de floarea-soarelui.”declara Constantin Tache primarul comunei Ghidici.