Recomandări privind prevenirea și combaterea putregaiului negru la vița de vie

2369

Atenție, viticultori! Vița de vie este atacată de un număr mare de boli, care atacă toate organele verzi ale plantei dar și ciorchinii, atât înainte de intrarea în pârgă, dar și după această fază. Dintre  cele mai importante sunt  mana  (Plasmopara viticola) și făinarea sau oidiumul (Uncinula necator), pe frunze, și  putregaiul cenușiu al strugurilor.

Dr. Ing. Rățoi Iulian de la Statiunea de Cercetare Dăbuleni a făcut o analiză a acestei boli și a venit cu sfaturi utile. Astfel, acesta ne-a transmis că numărul bolilor  care afectează vița de vie este mult mai mare, dar unele dintre acestea  apar doar în anumiți ani, cu o frecvență și o intensitate foarte mică. Dintre bolile respective fac parte excorioza  (Phomopsis viticola), pătarea roșie a frunzelor (Pseudopeziza tracheiphilla), putregaiul negru (Guignardia bidwellii), putregaiul verde (Penicillium expansum), putregaiul umed (Rhizopus stolinifer), alternarioza (Alternaria alternata).

În anul 2018, în zona solurilor nisipoase din sudul Olteniei, vița de vie a fost afectată de putregaiul umed, iar în acest an, specialiștii spun că ne confruntăm cu atacul putregaiului negru. Aceasta se manifestă în anii cu condiții de umiditate și temperatură ridicate. Atacă toate organele verzi ale plantei, de la frunze, lăstari sau boabe.

“Frunzele tinere sunt atacate din moment ce se îndeplinesc condiții favorabile. Simptomele constă în apariția unor pete brune, neregulate inițial mici, de 1-2 mm, care mai târziu se unesc și formează pete mari de 1-2 cm, de culoare roșiatică. Pe partea superioară a frunzelor afectate, în zona petelor apar, sub formă circulară, puncte mici de culoare neagră, ce constituie fructificațiile ciupercii”, a spus dr. Ing Iulian Rățoi.

Atacul pe lăstari apare sub forma unor pete de culoare purpurie – neagră. Boala se poate manifesta, foarte rar, și pe inflorescențele în formare, în timpul înfloritului. În acest caz se produce o brunificare a inflorescențelor, ce culminează cu pieirea acestora.

Atacul cel mai păgubitor se manifestă pe boabe, în fenofaza de creștere intensă, înainte de intrarea în faza de pârgă. Inițial apar pe boabe izolate, pete de culoare, sub formă circulară,  pe care se observă, după câteva zile, picnidiile de culoare neagră. Boabele atacate capătă culoare neagră, se întăresc și se zbârcesc. Specialiștii spun că există destule măsuri de prevenție dar, în cazul apariției, se recomandă tratamente cu produse fitofarmaceutice.

Sursa foto: Stațiunea de Cercetare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni