Aronia, fructul-minune ce crește pe dealurile din Gorj

4937

Cunoaștem astăzi povestea lui Marius Toporiște, fermier harnic din Drăgotești, județul Gorj, care a reușit prin multă muncă să aibă o plantație de Aronia Bio, într-o frumoasă zonă de dealuri, Valea Măneștilor.

Lângă o casă veche de un secol, de un turcoaz ce te duce cu gândul la însorita Grecia, Marius Toporiște a plantat în 2013 un hectar de Aronia, fruct renumit pentru calitățile sale deosebite. I-a spus “Cerdacul cu Aronia”, cu gândul la tradiție și copilărie și într-o zonă de deal, înconjurată de păduri și cu o faună bogată de plante medicinale, plantația de Aronia are cel mai prielnic mediu pentru dezvoltare.

În luna august, fermierul va începe culesul, iar fructe proaspete BIO se vând cu 20 lei pentru un kilogram, cantitatea minimă pentru livrare prin curierat fiind de 10 kilograme. Marius Toporiște a investit timp și bani în plantația sa de Aronia și se mândrește că le poate oferi clienților marfă de calitate. “Fructele sunt culese fără codițe pentru a putea fi ușor de prelucrat. Putem livra prin curier în orice locație din țară. Fructele sunt foarte gustoase, deoarece au fost cultivate într-o zonă de deal, nepoluată, înconjurată de păduri. Plantația a fost înființată într-o zonă cu un climat optim și nu a avut nevoie de nici un tratament fitosanitar, nu a fost niciodată erbicidată, iar ca îngrășământ am folosit numai gunoi de grajd”, ne-a spus Marius Toporiște.

Este binecunoscut faptul că Aronia sunt fructe-medicament. Acestea sunt un puternic antioxidant, întăresc sistemul imunitar și au efect antiseptic. “Fructele pot fi consumate ca atare, preparate în dulcețuri sau sucuri, ori uscate. Îi așteptam pe toți cei care își doresc Aronia la noi în plantație. Pot să își aleagă singuri fructele și îi asigurăm de un cadru natural splendid, cu arbori seculari în jur, o zonă liniștită unde se aude doar ciripitul păsărilor”, a mai menționat fermierul. Apreciem fermierii destoinici, ce fac cinste agriculturii din Oltenia !