Țuica și dulceața de smochine, brandul comunei Svinița din Mehedinți

8004

Sviniţa este comuna din Mehedinți care şi-a făcut un brand local din producţia de smochine. Nu mai există gospodărie fără măcar un smochin în curte, în total în comuna fiind aproximativ 15 hectare plantate cu acești arbuști.

Este cunoscut faptul că aici marea majoritatea a populației sunt etnici sârbi, care păstrează cu sfințenie rețetele dulcețurilor de smochine, dar și plantația proprie de arbuști. Svinița este patria lor, a  smochinilor ce cresc pe dealurile comunei și duc renumele localității mai departe. Comuna şi-a făcut un adevărat brand local din producţia de dulceaţă şi ţuică de smochine.

Aici creşte cea mai mare plantaţie de smochini din ţară, sunt mii de arbuşti, întinși pe o suprafață de aproximativ 15 hectare. “Noi, ca și comunitate locală vrem să ducem mai departe tradiția smochinilor și a produselor realizate din aceste fructe. Pe lângă hectarele cu smochini plantate în toate gospodăriilor de la noi, avem și la Primăria Svinița un hectar cu smochini, un loc de o frumusețe rară”, ne-a spus primarul localității Svinița, Nicolae Curici.

În luna august, smochinele parfumate încep să fie culese. Dulceața obținută din aceste fructe, pentru care fiecare localnic îşi are propria reţetă pe care a moştenit-o din bătrâni, este marcă înregistrată a Sviniţei şi a judeţului Mehedinţi. Primarul comunei, Nicolae Curici, a vrut să se asigure că produsele şviniţenilor vor purta întotdeauna brandul comunei. “ În 2010, am început demersurile pentru omologarea dulceţii de Şviniţa. Până să fie atestat produsul tradiţional a durat un an. În 2011 a fost obţinut Certificatul de înregistrare a mărcii Nr. 120574, acordat în temeiul Legii nr. 84/1998, privind mărcile şi indicaţiile geografice pentru marca „Dulceaţă smochine de Sviniţa“, a mai menționat Nicolae Curici.

La Sviniţa, în fiecare vară se organizează Festivalului Smochinelor, o zi din care nu lipsesc tradiţionalele concursuri, în care se premiază cea mai buna dulceaţă, dar și cea mai bună ţuică de smochine.