Roșii gustoase de Cioroiași

3319

Avem fermieri destoinici în tot județul, iar atenția noastră se îndreaptă astăzi spre localitatea Cioroiași din Dolj. Aici l-am întâlnit pe Cristian Fota, de 42 de ani, care se integrează cu succes în campania pe care Ziarulagricol.ro a inițiat-o, și anume “Omul sfințește locul “. 

Împreună cu tatăl său, Cristian a ridicat în satul Cioroiu Nou patru solare, în care cultivă peste 10.000 de fire de roșii. Programul Tomata i-a fost de mare ajutor, asta pentru că a aplicat pentru sprijinul de la Guvern. Valoarea ajutorului de minims este de 3.000 euro pentru beneficiar pe an, iar sumele se plătesc într-o singură tranşă. Nu se dă în laturi de la munca în solare, așa că începe încă din iarna, pentru ca roșiile frumoase de acum să fie gata de recoltat. “ Avem 23 de ari de solar în care am plantat 10.000 de fire de rosii, le semăn undeva la sfârșitul lui decembrie, le plantez în solar la sfârșitul lunii Ianuarie, începutul lui februarie, cu folie termică, în solare încălzite. Cam 5-6 luni durează până ce roșiile se coc și pot fi recoltate”, ne-a spus Cristian Fota. 

Am intrat și noi în spațiile protejate și am văzut cum roșiile s-au copt frumos și sunt gata să ia drumul piețelor. Sunt soiuri bulgărești, cărnoase și gustoase.  Ca și ceilalți fermieri, Cristian Fota ne spune că sunt probleme cu desfacerea, așa că marea majoritate a mărfii o vinde en-gros. Cu 9 lei pentru un kilogram, așa își valorifică legumicultorul roșiile mari și gustoase. Sunt clienți care vin din tot județul la poarta solarului său pentru a cumpăra roșii. Când l-am vizitat noi, o familie din Târgu-Jiu venise special să ia roșii de Cioroiași! 

Cristian Fota nu s-a oprit la roșii, are cultivate și patru hectare de grădini, cu dovlecei, usturoi și varză. Ba mai mult, a solicitat și primit sprijin și pentru Programul Usturoiul. Ne mândrim cu fermierii noștri gospodari, care nu se dau în lături de la muncă și care cu adevărat sfințesc locul unde trăiesc !