Apă de trandafiri și dulcețuri made in Olt

4108

Aromele folosite cu multă generozitate în prăjiturile orientale se produc într-un sat din Olt, unde a fost înființată o plantație de trandafiri, o splendoare de culori și miresme.  O cunoaștem astăzi pe Stela Florescu, cea care acum trei ani și-a luat inima în dinți și a cultivat din fonduri proprii peste 1200 de metri pătrați cu tufe de trandafir de Damasc. Un alt episod din campania Ziarulagricol.ro, în care ”Omul sfințește locul!”.

În 2016, Stela Florescu a plantat pe câmpurile din Criva peste 500 de butași de trandafir. În doar un un, pâmântul a început să prindă ușor-ușor culoarea roz, specifică trandafirilor de Damasc. Cum i-a venit ideea? ”Eu am fost 30 de ani dispecer, nu am avut legătură cu agricultura, dar mi-era dor de copilărie și simțeam că nu mă mai regăsesc. Bunica avea un trandafir din care îmi făcea dulceață și toată esența vieții o regăseam acolo în timp. Am vrut să mă întorc și să o fac mândră pe bunica mea, cred că am reușit”, ne-a povestit Stela Florescu.

Investiția inițială nu a fost semnificativă, pentru că terenul îi aparținea. A cumpărat de la pepiniera din Aiud butașii de trandafir, aproximativ 500 de bucăți din clasa Damasc, soiul Rose de Resht și a început munca propriu-zisă. De la plantat și până la producție e cale lungă. Trandafirii trebuie puși pe rânduri, iar pământul să fie bine aerisit. Așa că într-un singur an, se fac poate zeci de prașile pentru ca buruienile să nu ajungă la flori și terenul să fie propice pentru producție. ”Am fost abordată de nenumărate ori de consultanții pe proiecte cu fonduri europene, dar am preferat să fie o investiție proprie. Nu costurile cu butașii sunt mari, ci cele de producție. Fiecare lucrare agricolă înseamnă bani, la fel și spațiul de producție. Am ridicat o clădire de la zero cu toate cele necesare, pentru că petalele de trandafiri trebuie valorificate. În total, ne-a costat 150.000 de lei”, ne-a mai spus Stela Florescu.

Așa se face că în satul Criva din Olt se face acum dulceață de trandafiri, apă de trandafiri, siropuri și chiar oțet de trandafiri. Este o muncă migăloasă, în care fiecare petală este atent sortată și spălată, pentru a face mai apoi bunătățile din trandafiri.  Am găsit-o pe doamna Stela în toiul pregătirilor, cu dulceața de trandafiri pe aragaz. După ce este gata, se ambalează în borcane de 200 și 350 grame, pe care le vinde de la 7 lei la 10 lei. Apa de trandafiri, folosită în prăjiturile cu arome orientale, costă 10 lei-100 ml, iar siropul se vinde tot cu 10 lei, o sticlă de 330 ml. Marea majoritate a produselor sunt valorificate în târgurile de profil sau la expoziții, dar nu de puține ori, clienții vin chiar acasă, unde doamna Stela Florescu îi primește cu drag și îi servește cu minunata dulceață de trandafiri de Damasc!