Regal al păsărilor de rasă la Craiova

3020

Un adevărat regal al păsărilor de rasă, exotice, dar şi porumbei, descoperă toţi cei care ajung la Centrul Multifuncţinal din Craiova în acest weekend! Sunt peste 600 de exemplare din aproape toate rasele, iar de departe atracţia este cea mai mică găină din lume, Serama, dar şi porumbei campioni ce ajung să coste zeci de mii de euro.


Am stat de vorbă cu Florin Gătejescu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor şi Păsărilor de Agrement Fauna Băniei, care ne-a povestit că a 15-a ediţie a păsărilor de rase, exotice şi porumbei este una jubiliară, de excepţie, ce aduce de la an la an cât mai mulţi crescători. “Am început cu prima ediţie în iarna lui 2005, a fost destul de greu, într-un spaţiu improvizat, cu un număr mic de mebri, 24 de membri fondatori, iar acum am ajuns la un număr de peste 60 de membri, un număr important, probabil în primele 10 asociaţii în rândul crescătorilor de păsări de agrement. Este o expoziţie reuşită , sunt circa 600 de exemplare de păsări, porumbei de agrement şi găini de rasă, iar în cadrul expoziţiei, puteţi admira porumbei româneşti voiajeri de o frumuseţe aparte, o rasă omologată recent în România, iniţiativa fiind demarată chiar din oraşul nostru!”, ne-a transmis acesta.


Sunt aproximativ 60 de crescători ce au adus la Craiova, în incinta Centrului Multifuncţional cele mai frumoase păsări, unele premiate, care vor fi arbitrate în cadrul concursului de juriu specializat. „Am reuşit după 15 ani să aducem păsări de valoare foarte bună, care au participat în expoziţiile anterioare. Sunt găini de rasă şi porumbei ce au dobândit titlul de campioni naţionali multe ediţii, la expoziţii naţionale consecutive, şi la expoziţii europene, spre exemplu în Danemarca, sunt oamenii care au expertiză şi pasiune şi încearcă să amelioreze prin investiţii păsările de agrement”, a adăugat Florin Gătejescu.
Cea mai mică găină din lume, uriaşul maghiar, găini spectaculoase şi frumos colorate, din rasa Mătase Japoneză sau porumbei campionii, toate aceste păsări pot fi admirate la Centrul Multifuncţional până duminică la ora 13.30. Orice expoziţie de păsări de agrement are invitaţi arbitrii, iar la Craiova sunt veniţi din Bucureşti, din ţară, şi juriu arbitru din oraşul nostru. „Sunt circa 60 de crescători la această expoziţie, majoritatea au participat la aproape toate ediţiile. S-au obţinut multe premii de către crescătorii noştri, naţionale şi europene, există o rasă de porumbei originară din Craiova, este considerată la nivel mondial una dintre cea mai frumoase din lume, denumită şi „Perla columbofiliei” româneşti de agrement. Găini din rasa Mătase japoneză, cu penaj diferit de cel al găinilor normale, pentru că penele sunt extrem de pufoase, pielea e cenuşiu spre negru şi are cinci degete la fiecare picior, faţă de cele care au patru. Se întreţine foarte greu, trebuie să stea în permanenţă pe un paviment uscat, cu paie, fân, nu trebuie să ia contact cu nicio suprafaţă umedă, terbuie să i se asigure o hrană variată şi un supliment de vitamine şi diverse stimulatoare pentru a întreţine penajul”, a continuat Florin Gătejescu, şi el crescător cu tradiţie, de peste 25 de ani.


În Craiova sunt peste 400 de iubitori de păsări de rasă, iar la nivel de ţară suntem în top 10 la nivel naţional. Pasiunea înseamnă şi investiţii, iar uneori valorificarea nu este cea aşteptată. Sunt însă şi cazuri excepţionale. „Din păcate la nivelul României, preţurile sunt destul de mici, uneori modice faţă de cele la nivelul Europei. Cel mai scump porumbel voijor din lume a fost vândul anul acesta de un belgian cu 1.250.000 de euro. Este o sumă colosală, dar astfel de porumbei campioni sunt antrenaţi să străbătă peste 1500 de km şi să ajungă la o destinaţie dată anterior. În România, cel mai scump porumb s-a vândut cu câteva zeci de mii de euro, este un porumbel olimpic , există şi o ofertă de 500.000 pentru porumbelul cel mai valoros din ultimele decenii, cu un coeficient mult obţinut faţă de ce este în lume, în funcţie de performanţele porumbelul , obţinerea unor coeficienţe de penalizare, există un campionat naţional unde se ierarhizează toate performanţele! În funcţie de categoriile de concurs, putem vorbi de peste 1000 de km, porumbelul este lansat din punctul A de la 100 de km, primul concurs, până la distanţe de peste 1500 de km. Orientarea proumbelul e o enigmă, există inele tip senzori care se aplică porumbelului, ca un mini GPS şi s-a constat că cei mai buni porumbei , care sosesc primii şi care zboară cu o viteză mare şi care reuşesc să parcurgă această distanţă pe cea mai scurtă rută, au o orientare foarte bună şi o viteză remarcabilă, de 2000 m pe minut, adică sunt foarte rapizi”, a încheiat Florin Gătejescu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor şi Păsărilor de Agrement Fauna Băniei.


Păsările sunt arbitrate de juriul specializat, ce încearcă să găsească pasărea care se apropie cel mai mult de standardul rasei respective. „Aici sunt păsări din rasele grele, Brahma, care este regina expoziţiei, întânită în cele mai multe expoziţii, sunt păsări mixte, rase combatante, rase de ornament, cea mică găină din lume. Arbitrajul constă în păsarea care este ecl mai aproape de standard, există un standard al raselor şi cine îl atinge, este o pasăre premiată”, ne-a transmis unul dintre arbitrii de la expoziţia de păsări din Craiova.

Vizitatorii care vor să admire aceste frumuseţi sunt aşteptaţi astăzi şi mâine, până la ora 17.00, iar duminică, până la orele 13.30!