Bani mai mulţi pentru Programul Tomata

2483

Mai mulţi bani pentru plata fermierilor! Aflat în vizită la Izbiceni, judeţul Olt, Ministrul Agriculturii Adrian Oros a anunțat că sumele pentru ajutorul de minimis pentru cultura de tomate au fost majorate,  astfel încât toți beneficiarii eligibili să poată încasa sprijinul de 3.000 de euro pe an.

Astfel, este o vestă bună pentru fermierii înscrişi în Programul Tomata, care se va derula şi anul următor, după cum promite ministrul.  Banii sunt prinşi în buget şi a fost semnată zilele trecute şi o hotărâre de guvern pentru a aloca pentru etapa a doua încă 12 milioane de euro.

Ministrul Adrian Oros a transmis celor câteva sute de fermieri prezenţi la întâlnirea de la Izbiceni, localitatea cu cei mai mulţi fermieri înscrişi în Programul “Tomata Programul Tomata”, că decizia este una oficială.

Astfel, suma pentru fermieri a fost majorată de la 233.190.000 lei, cât fusese aprobată de vechiul Guvern, la maximum 292.925.517,8 lei. Prin suplimentarea sumei se va asigura susținerea financiară a tuturor solicitanților eligibili din cadrul schemei (inclusiv pentru ciclul II de producție), astfel încât programul să fie aplicat de o manieră unitară și nediscriminatorie.  Iar pentru ciclul II de producție, care se încheie la data de 20 decembrie 2019, direcțiile pentru agricultură județene, respectiv a Municipiului București estimează un număr de 6.538 beneficiari.

Programul de sprijin pentru tomate cultivate în spații protejate încurajează astfel fermierii să cultive tomate în perioadele de extrasezon şi să ontribuie la asigurarea necesarul de consum intern de tomate proaspete din producția autohtonă.