Tinerii au început să cunoască potențialul agricol și sa își îndrepte atenția spre afaceri în domeniu. Este și exemplul Mădălinei Hristu din comuna Giuvărăsti, din Olt, care a înființat toamna trecută o plantație de zmeur pe o suprafața de șase hectare. Sunt soiuri poloneze, ultimele descoperite, ce sunt foarte rezistente la frig. În plus, unul dintre soiuri produce fructe tot timpul anului, iar acum in primăvara vor aduce și primele roade.
A fost nevoie însă de multă munca pentru ca plantatia să arate ca in prezent. Mădălina Hristu a obtinut fonduri europene de 670.000 de euro și a pus la punct toate hectarele cultivate. Încă din toamna, s-a lucrat cu aproape 20 de oameni in fiecare zi, pentru a finaliza gardul de împrejmuire, dar și sistemul de irigații și ancorele pentru susținerea plaselor antigrindină.
Zmeura nu este o cultura pretențioasa, dar trebuie îngrijită. Așa se face că fermierul a cumpărat utilaje moderne, pentru ca plantatia are nevoie de lucrări de săpare cu freza. Unde este spațiul îngust, se sapa manual. De menționat că în primul an recolta nu se poate erbicida!
Productia de zmeura la hectar este una pe măsura muncii: 14-15 tone de fructe la un hectar cultivat ! Așa că Mădălina Hristu are contract cu o cooperativa Agricola din Bucuresti, dar și colaborări cu persoane din Craiova și Targu Jiu pentru valorificarea fructelor. Succes cu livrarea și la cât mai multe exemple de tineri cu afaceri înfloritoare !